België-Wales in de Nations League. ©Pixabay

Boudeweel over België-Wales: “Een match met twee gezichten”

België won gisterenavond in de Nations League met 2-1 van Wales. Een overwinning zonder glans, maar wel tegen het zwarte beest van de Belgen. De eerste helft was bij momenten hoopgevend dankzij een imponerende Kevin De Bruyne, maar na de rust werd daar geen vervolg aan gebreid. Zeno Debast speelde bij zijn debuut de volledige wedstrijd en kreeg achteraf lof van bondscoach Roberto Martínez. “Maar we moeten van hem nu ook geen nieuwe Beckenbauer maken”, aldus voetbalcommentator Tom Boudeweel.

“Dit was een match met twee gezichten”, steekt Boudeweel van wal. “De eerste helft was degelijk, maar na de rust zakte de intensiteit en leek het voor de Belgen een gewoon oefenwedstrijdje.” Volgens Boudeweel kunnen we er dan ook niet veel conclusies uit trekken met het oog op het WK: “De mentaliteit van de spelers leed duidelijk onder de drukke kalender en bovendien wint België wel vaker op de individuele klasse van een De Bruyne.”

Spraakmakende nieuwkomer

Het debuut van Zeno Debast was na de match een van de voornaamste gespreksonderwerpen. “De lofzang van Martínez was overdreven, maar hij heeft wel gedaan wat hij moest doen: geen fouten maken.” De 18-jarige verdediger van Anderlecht legde dan ook geen risico’s in zijn passing en bleef zich focussen op de achterhoede. “Een geslaagde entree voor een speler die pas komt piepen, maar we moeten er nu ook geen nieuwe Beckenbauer van maken.”

Een opvallend moment in de slotfase was de rode kaart van Martínez. Onterecht, vindt Boudeweel. “Geel voor spelbederf was beter op zijn plaats geweest.” Verder hecht hij weinig belang aan de actie van de bondscoach. “Normaal is hij een echte gentleman, maar hier liet hij zich even meeslepen. Meer niet.”

Twijfels over het WK

Tom Boudeweel richtte zijn blik ook op het aankomende WK, waar hij van de Belgen geen topprestatie verwacht. Boudeweel blijft namelijk achter met twee grote twijfels: “Lukaku en Hazard hebben beide geen matchritme, terwijl we de beste versie van de twee nodig hebben naast een titularis als De Bruyne en de wereldklasse van Courtois. Alleen zo mogen we ervan dromen om ver te geraken in het toernooi.”

Bovendien blijft de verdediging een heikel punt: “Vertonghen werd een viertal keer in de wind gezet en dat tegen een al bij al flauw Wales. Als dat gebeurt tegen betere landen zoals Canada en Marokko, zitten we met kopzorgen. Die tegenstanders zijn volgens velen misschien niet sexy, maar we mogen ze zeker niet onderschatten.” De voetbalkenner ziet echter weinig andere opties, al moeten we volgens hem wel optimistisch blijven. “Een goede prestatie tegen Nederland kan al heel wat twijfels van de tafel vegen.”