Jamal en Marjam hebben bijna 2 jaar hun bakkerij (©: Steffi Verschuere)

Baklava: de specialiteit van Bakkerij Israya

Bakkerij Israya opende in 2020 haar deuren. Eigenaars Jamal El Malki en Marjam Fannoua waren een frisse verschijning in het bakkerslandschap van Kortrijk. In hun bakkerij zijn namelijk veel Marokkaanse en Turkse lekkernijen te vinden.

Het ganse jaar door bakt El Malki, naast de typische Belgische gebakjes, ook Marokkaanse en Turkse specialiteiten in zijn bakkerij. “We verkopen het vaakst broodjes, maar ook onze Marokkaanse pannenkoeken en baklavas zijn heel populair”, klonk het.

Het koppel bouwde een nieuwkuis om tot een mooie bakkerij. Kortrijk kende nog geen Marokkaanse bakkerij en dat zagen ze als een opportuniteit. Ondertussen is bakkerij Israya onmisbaar geworden voor velen. De Kortrijkzanen mogen op beide oren slapen: “Ondanks de hoge graanprijzen en energiekosten denken we er niet aan om te stoppen”, stelden de uitbaters gerust.

Na de ramadan ligt de bakkerij nog ietsje voller dan anders. “Als het Suikerfeest is, verkopen we veel Marokkaanse koekjes. Op die dag vallen die extra hard in de smaak, al zijn ze op gewone dagen ook beschikbaar”, wist Marjam Fannoua.

Turkse baklava

Wanneer je de bakkerij binnenstapt, is de geur van baklava prominent aanwezig. Het Turks dessert wordt vooral verkocht in landen van de Balkan tot het Midden-Oosten. De baklava is bekend voor zijn zoete smaak in combinatie met de smaak van noten. Maar hoe maak je nu deze overheerlijke lekkernij?

typisch Marokkaanse baklavas

Ingrediënten (4 personen):

 • 500 gr amandelen, gepeld gebakken en grof gehakt
 • 300 gr walnoten, eventjes in oven bakken en fijngehakt
 • 250 gr cashewnoten, ook gebakken in oven en fijngehakt
 • 150 gr sesam
 • 200 gr pistache, fijngehakt
 • 100 gr gesmolten boter
 • 5 eetlepels suiker
 • snufje zout
 • scheutje mazhar
 • 1/2 el kaneel
 • 2 potten honing
 • 3 bolletjes Arabische gom, fijngehakt
 • 1 rol filodeeg

Bereidingswijze:

Als eerst plet je de gebakken amandelen fijn en doe je ze in een kom. Daarbij voeg je de walnoten, sesam, cashewnoten en de pistache toe. Dit mix je met elkaar. Als volgt voeg je het zout, kaneel en suiker eraan toe, gevolgd door de gesmolten boter en de mahzar. Meng alles samen tot het één geheel vormt. Gebeurt dit niet? Voeg dan nog wat gesmolten boter bij het mengsel toe en blijf goed roeren.

Pak het vel deeg en besmeer het met olie. Leg daar een staaf van de notenmix op en rol het goed op. Snij het geheel schuin in twee en plaats de ongebakken baklava op een bakplaat. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden Celsius. Geef de gebakjes nog een laatste likje olie voor je het in de oven steekt.

Stop ze daarna in de oven tot de baklava een gouden kleur krijgt (+- 10 minuten).

Ondertussen warm je de honing op en voeg je de Arabische gom bij de baklava toe. Domp de baklava in de gesmolten honing. Besprenkel hem daarna met noten naar keuze en smullen maar.