Winkeliers nemen energiebesparende maatregelen

De energieprijzen zijn fors gestegen. De facturen zijn bij veel gezinnen onbetaalbaar. Dit is ook het geval voor winkels. Daarom zullen zij vanaf 1 oktober 2022 maatregelen nemen om energie te besparen. Dat zullen ze onder andere doen door de etalagelichten na sluitingstijd uit te zetten en de deuren zo veel mogelijk dicht te houden. Ook winkels in Kortrijk zijn alvast gestart met energie besparen.

Maatregelen

Arnd Vanhulle, verkoper van Home Concept Fashion 24 doet besparingen. Zo zet hij zijn etalagelichten uit rond 20: 30 in plaats van 23:00. Ook Noora G.Marku, verkoopster van Miamor zet nu de etalagelichten uit na sluitingstijd. Hiermee bespaar je zowel 15 procent. Daarnaast staat de verwarming nog uit in winkels. Tijdens de koudere dagen zal Vanhulle de verwarming een graad lager zetten. Dit zorgt voor een besparing van zowel 7 procent. Volgens hem zullen deze factoren geen negatieve invloed hebben op de klanten. Aangezien de klanten sowieso jassen aan zullen hebben. Vanhulle zegt dat alle winkels hun steentje moeten bijdragen om zo energie te besparen.

Sommige winkels hebben al verschillende manieren om energie te besparen. Zo is bijvoorbeeld Stefan Somers van de optiek Somers een paar jaren geleden overschakelt van spaarlampen naar LED lampen. Bovendien heeft hij een donkere rolluik. Dit zorgt er voor dat de warmte binnenblijft. Volgens hem moeten winkeliers proberen om hun deuren zo veel mogelijk dicht te houden. Op die manier blijft de warmte binnen en draait de verwarming minder lang. Volgens Somers zal iedereen automatisch moeite doen om geld te besparen.

Ook de klanten zijn overtuigd dat deze maatregelen de facturen zullen doen verminderen. Aangezien ze thuis zelf energie besparen, vinden ze het een goed idee dat ondernemers minder energie zullen verbruiken.