Wat doet Howest Kortrijk aan de prijsstijgingen?

De prijzen stijgen overal en dat merkt zowat iedereen aan zijn portemonnee. Al weken staan kranten en nieuwssites vol met artikels over de prijsverhogingen van energie, voeding en brandstof. Als logisch gevolg hiervan moeten ook de Vlaamse hogescholen besparingen, maar ook prijsstijgingen doorvoeren. De hogeschool Howest in Kortrijk is hier een goed voorbeeld van.

Emile Beeckman Brent Wouters

Niemand kan de prijsstijgingen ontkomen, ook Howest Kortrijk niet. De werknemers in de kantine merken daardoor een verandering in het koopgedrag van studenten. Lesley werkt al 10 jaar in de kantine, zij zegt het volgende: “Je merkt wel dat de studenten er mee bezig zijn. Ze zijn echt aan het kijken dat ze zoveel mogelijk kunnen kopen voor zo weinig mogelijk geld.”

Facilitair coördinator Karin Lecluyze geeft meer duiding over de redenen van de stijging en wat er precies is veranderd in het aanbod. “Het heeft vooral te maken met de aankoopprijs. Zowel voor het beleg, de groentjes als de broodjes is de vraagprijs duurder. De prijzen zijn ook gelijk getrokken met die van Howest Brugge.” Lecluyze zegt wel dat er gekeken is naar andere studentenrestaurants, om te verzekeren dat Howest niet slecht scoort. Om te prijsstijgingen te staven aan vorige jaren wordt gekeken naar de prijs van een dagschotel. “Vroeger moest er 4.5 euro voor betaald worden. Dit steeg naar 5 euro in april en sinds 1 september werd het nog eens 50 cent duurder wat een prijs geeft van 5.50 euro per dagschotel. Dit is evenwel de grootste stijging, want voor andere voeding is de prijs met 20 à 30 cent gestegen. De grootte van de stijgingen valt dus behoorlijk mee.”

Lagere verwarming en evenementen op campus

De school voorziet voor dit academiejaar toch wat maatregelen om de kosten van energie zo laag mogelijk te houden. “De verwarming zal dus een paar graden lager gezet worden. Dit zal gaan naar 19 graden in de gebouwen. Ook verplaatsingen zal de school zoveel mogelijk mijden door evenementen op de campus te laten plaatsvinden.”

Over het effect op studenten is Karin Lecluyze stellig: “Ik denk dat studenten die het financiëel moeilijk hebben terecht kunnen bij Stuvo.” Volgens haar is het dus niet zo dat de hogeschool tussen zal komen in de maaltijden van studenten. “Het eten dat op de campus verkocht wordt is toch nog steeds goedkoper dan van een externe. De prijzen worden dus zo democratisch mogelijk gehouden.”

Over echte toekomstplannen wil Lecluyze het nog niet hebben, maar ze geeft wel mee dat er geen stijging zal plaatsvinden doorheen het academiejaar. De prijs die op 1 september 2022 wordt gegeven blijft dus zeker behouden tot 1 september 2023.