Stockfoto van een studentenkamer Foto: Unsplash

Voxpop: Is het makkelijker & goedkoper om een kot te vinden in Kortrijk?

De jaarlijkse kotenjacht, het fenomeen is ons allen welbekend. Je moet er tegenwoordig vroeg bij zijn om een plaatsje te bemachtigen en mag er bovendien maandelijks een stevig bedrag voor neertellen. Met de huidige inflatie zal de prijs alleen nog maar stijgen. Kortrijk doet het tegenwoordig een pakje beter dan grote steden als Gent en Leuven, dat blijkt uit onze rondvraag bij studenten aan de Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk.

Jorunn Vannoorden & Benno Ceenaeme

Wat blijkt is dat het in Kortrijk veel makkelijker geworden is om een goed kot te bemachtigen. Uit onze rondvraag bleek dat iedereen die in de Guldensporenstad vertoeft vrij snel aan hun kot geraakt.

Er is ook een groep studenten aan de Howest in Kortrijk die op kot zitten in Gent. Vaak omdat ze hun kot al hadden van tijdens een vorige studie in de Oost-Vlaamse hoofdstad of voor het uitgaansleven. Wie een kot zoekt in Gent, heeft duidelijk meer moeite:

De prijzen voor een kot waren sowieso al niet goedkoop, maar ze werden door de verhoogde energieprijzen veel hoger en zullen ook in de toekomst stijgen. Sommige studenten vinden hun kot te duur, anderen hebben begrip voor de situatie:

Gezien de huidige inflatie zullen de prijzen ook blijven stijgen. Volgens schattingen zal een kot dit academiejaar gemiddeld 405 euro kosten. Veel geld, maar de studenten snappen dat sommigen niet anders kunnen dan een kot nemen, ongeacht de prijs.