Voorbeschouwing: Wat tovert bondscoach Martínez uit zijn hoed?

Vanavond spelen de Rode Duivels hun vijfde groepswedstrijd van de Nations League tegen Wales. De Belgen gaan vol voor een resultaat, maar bondscoach Roberto Martínez zou wel eens kunnen verrassen met zijn opstelling.

Vooral de verdediging van de Belgen blijft een vraagteken. Denayer en Boyata ontbraken gisteren op de training en Axel Witsel is voor bondscoach Roberto Martínez dan weer een onmisbare kracht op het middenveld. Leander Dendoncker maakte tijdens de 0-1 overwinning in Polen een hele sterke indruk en lijkt nu de meest logische keuze. Toch verklaarde de bondscoach dat hij misschien iets nieuws wil proberen. Dat lijkt een hint te zijn naar een debuut voor de 18-jarige Zeno Debast.

Stabiel middenveld

Op het middenveld kan de bondscoach rekenen op zijn vaste pionnen. Witsel ziet hij nog steeds als nummer zes. Bij zijn nieuwe ploeg Atletico Madrid won hij meteen de award voor speler van de maand, maar als centrale verdediger. Bij de Rode Duivels is dit zoals eerder vermeld geen optie. Naast Witsel staat normaal gezien Kevin De Bruyne. Hij draait opnieuw een sterk seizoen bij Manchester City en is natuurlijk het speerpunt van de nationale ploeg. Youri Tielemans, die een minder seizoen speelt, lijkt enkel in de ploeg te komen als De Bruyne een rijtje hoger zou spelen. Hans Vanaken, die veel kritiek kreeg voor zijn mindere prestatie tegen Nederland in juni, zal waarschijnlijk niet aantreden.

Kans voor Saelemaekers op de flank?

Door zijn goede prestaties van de afgelopen weken is Alexis Saelemaekers zeker een naam om in de gaten te houden. Hij scoorde al 2 goals in de Champions League en wist ook al een assist te geven in de Serie A. Zeker nu Castagne minder speelkansen krijgt bij Leicester City, komt Saelemaekers meer in beeld. Op de andere flank verschijnt normaal gezien Carrasco.

Topfitte Hazard kan schitteren

Afgelopen week kondigde Martínez ook aan dat hij nog steeds rekent op Eden Hazard. De vleugelspeler van Real Madrid kent dit seizoen een lichte heropflakkering, maar heeft zijn niveau van weleer nog steeds niet terug. Toch komen er positieve berichten uit Madrid. Hazard zou terug fitter zijn, wat voor Martínez een reden kan zijn om hem nog eens op te stellen.

Leandro Trossard kan dit seizoen alvast wel overtuigen. Bij Brighton is hij een van de smaakmakers met enkele knappe doelpunten en assists. Zijn prestaties blijven dan ook niet onopgemerkt. Hij kon genieten van interesse van Chelsea, maar tot een transfer kwam het voorlopig niet.

Wie zal er in de spits staan?

Door de blessure van titularis Romelu Lukaku zal ook voor deze positie een alternatief gezocht moeten worden. Daarvoor lijkt Michy Batshuayi een evidente keuze. De aanvaller maakte deze zomer de overstap van Chelsea naar het Turkse Fenerbache en kon in zijn eerste wedstrijd meteen de beslissende goal maken. Dries Mertens is een basisspeler bij het Turkse Galatasaray en heeft al veel ervaring in de spits. Dit seizoen wist hij nog niet te scoren.

Charles De Ketelaere speelde in zijn periode bij Club Brugge ook in de spits, maar bij zijn nieuwe club AC Milan vervult hij een andere rol. Hij heeft het moeilijk om zijn beste niveau te halen maar misschien kan hij bij de Rode Duivels terug laten zien waarom Maldini 32 miljoen euro voor de 21-jarige Belg neertelde.

Nations League

België staat met 7 punten op een voorlopige tweede plaats met drie punten achterstand op groepsleider Nederland. Met nog twee wedstrijden te gaan moeten de Rode Duivels vandaag winnen om nog kans te maken op de eerste plaats. Enkel de groepswinnaars hebben recht op een ticket in de Final Four van de Nations League.

Wales

De absolute vedette bij Wales is natuurlijk Gareth Bale. Hij is niet topfit maar wil zich in vorm spelen richting het WK. Robert Page, de trainer van Wales, verlengde vorige week zijn contract tot 2026. Volgens Page heeft Wales een selectie die België kan kloppen. Bij de Dragons liggen Aaron Ramsey, Harry Wilson, Ben Davies en Joe Allen in de lappenmand.

Opstellingen

Verwachte opstelling België: Courtois, Debast, Alderweireld, Vertonghen, Meunier, Witsel, De Bruyne, Carrasco, Hazard, Batshuayi, Trossard

Verwachte opstelling Wales: Hennessey, Rodon, Mepham, Ampadu, Williams, Morrel, Smith, Norrington-Davies, James, Bale, Moore