Vlaamse bisschoppen uiten steun holebi’s

Door Ruben P. en Willem V.

Binnenkort kan je je als holebikoppel in een Vlaamse gebedsviering laten zegenen. Ook priesters zullen hier structurele ondersteuning bij krijgen.  Er komt ook een aanspreekpunt voor gelovigen uit de LGTBTIQ+-gemeenschap, waar ze terechtkunnen met al hun vragen over de relatie tussen homoseksualiteit en het geloof. “Ze moeten mee met hun tijd, dat is duidelijk”, zegt Simon Smetryns, hoofdredacteur van TAGMAG, die zelf homosexueel is.

“Holebikoppels voelen zich nu echt aanvaard binnen de Katholieke Kerk.” Volgens woordvoerder van het Gentse Bisdom, Peter Malfliet, is de officiële steun van de Vlaamse bisschoppen voor de gelovige homogemeenschap een grote overwinning. Holebikoppels zullen hun relatie kunnen zegenen voor hun gemeenschap. De leden van hun gemeenschap zullen ook kunnen bidden voor hun relatie. Malfliet benadrukt wel dat het zegenen van een holebirelatie niet gelijk staat aan een kerkelijk huwelijk. “Het huwelijk blijft voorbehouden voor twee mensen van een verschillend geslacht en is altijd gericht op de natuurlijke voorplanting.” Volgens hem is een kerkelijk huwelijk voor holebi’s in de nabije toekomst ondenkbaar.

Tegen het Vaticaan?

Dat de nieuwe structuur en zegening ingaat tegen het Vaticaan, klopt niet volgens Malfliet. “De Vlaamse Bisschoppen zijn in eenklank met de teksten van paus Franciscus. Die gaan over de kerk die inclusief is en geen mensen uitsluit.” De Dicasterie voor de Geloofsleer reageerde vorig jaar nog dat het inzegenen van een holebirelatie niet kan, maar volgens Malfliet is dat de stem van éen congregatie en dus niet van het Vaticaan.

Homoseksualiteit en Geloof

De structurele ondersteuning voor priesters, het aanspreekpunt en de zegening van homokoppels komen er met dank aan de Vlaamse werkgroep ‘Homoseksualiteit en Geloof’. Zij stelden een plan op en stapten naar voormalig aartsbisschop Josef De Kesel, die op zijn beurt ook vond dat de kerk iets moest doen voor holebikoppels. Dat dit vroeger had moeten kunnen, daar gaat Malfliet mee akkoord. “Maar beter laat dan nooit”, zegt hij. Waarom dit er pas anno 2022 komt? “De tijd en de geest moeten rijpen.”