Stockfoto werven. Foto: Pixabay

Stad Kortrijk kmo-vriendelijkste stad van Vlaanderen

Stad Kortrijk won gisteren de prijs voor kmo-vriendelijkste bouwgemeente. Uit de 300 steden en gemeenten kwam Kortrijk als sterkste uit de bus en scoorde op alle criteria het beste volgens de Bouwunie. De stad schakelt kmo’s in voor overheidsopdrachten in de bouw. In Kortrijk zijn ze vereerd met de prijs.

Elias Benoit & Lars Jouret

“Dit is een grote erkenning voor de stad en ook voor de bouwsector”, zegt Maddens, schepen van Bouwen en Stadsvernieuwingen in Kortrijk. “Het is een hele eer om deze prijs van kmo-vriendelijkste gemeente te krijgen, zo erkent de Bouwunie onze opdrachten met kmo’s of lokale ondernemers. Deze award is een beloning voor de stad en het stadsbestuur hun aanpak.”

Stad Kortrijk gaf afgelopen jaar 108 opdrachten uit hand aan lokale ondernemingen of kmo’s. “Wij schakelen een kmo in bij allerlei werken zoals wegenwerken, renovaties en verbouwingen. Het meest recente werk in Kortrijk zijn de verbouwingen aan de kerk van Aalbeke. Ook zijn we bezig met de heraanleg van pleinen en afwerking van meubilair in de stad. Daar schakelen we lokale ondernemers in om die verbouwingen tot een goed eind te brengen.”

FUTURN en Walle

Futurn is een voorbeeld van een kmo die Stad Kortrijk aanwerft om sommige opdrachten tot een goed einde te brengen. Ze zijn een bedrijf dat gespecialiseerd is in de herontwikkeling van bedrijfvastgoed. Ze proberen oude sites om te zetten naar moderne en duurzame bedrijvenparken. Dit jaar mocht het bedrijf van de Stad Kortrijk werken in Walle doen. Walle is een oude industriële site die genesteld is in het centrum van het Kortrijk. Volgens Futurn is deze site gelegen in een zone voor milieubelastende industrie , maar deze bestemming is niet meer wenselijk. Het doel is om een bedrijvencentrum met woningen en kantoren aan te vullen.

Volgens het bedrijf doet de stad duidelijk zijn best om lokale ondernemers te steunen. “We merken de steun van de stad door de opdrachten en de nodige subsidies die wij van hen krijgen. We hebben al enkele projecten van de stad mogen doen, zoals het project in Walle bijvoorbeeld. Zowel wij als het stadsbestuur konden de samenwerking op prijs stellen, met als gevolg dat er in de toekomst nog projecten zullen volgen”, aldus Futurn.

Futurn vindt het vooral belangrijk dat steden en gemeenten kmo’s steunen, omdat die ervoor zorgen dat ze op vlak van modernisering vooruit gaan. Hoe meer dat de stad de lokale ondernemers en kmo’ers steunt, hoe beter de projecten zullen zijn in de toekomst. Kmo’s zijn ook goed voor de lokale economie en zo krijgen zij in deze woelige tijd een duwtje in de rug. “Qua naamsbekendheid maakt het niet zoveel uit, want het blijft natuurlijk lokaal”

Niet altijd kmo’s

Het is moeilijker om kmo’s in te schakelen wanneer er grote werken moeten gebeuren in de stad. “Opdrachten die boven de 500.000 euro gaan laten we over een grotere ondernemingen. We proberen wel verschillende ondernemingen in loten op te delen bij bepaalde werken, zo geven we ze toch een kans om samen aan een groot project te werken. Het is voor ons makkelijker om met kmo’s te werken, want ze zijn een makkelijker aanspreekpunt en flexibeler. Het is ook een groot pluspunt als stad om lokale ondernemingen te steunen.”