Remco op verkenning op het WK-parcours (bron: Bavo Mortier)

Renaat Schotte: “De Belgen moeten defensief koersen vermijden”

Het WK wielrennen in Australië is volop aan de gang en komende zondag staat de wegrit bij de elite mannen op het programma. De Belgische selectie heeft met Wout Van Aert en Remco Evenepoel twee kanshebbers op de wereldtitel. Wielercommentator Renaat Schotte blikt vooruit op de wedstrijd van aanstaande zondag.

Wanneer we Renaat Schotte vragen wie de favorieten zijn, komen we al snel uit bij de gekende namen. “Bij de Belgen heb je natuurlijk Van Aert en Evenepoel die kopman zijn. De Fransen kunnen rekenen op Benoît Cosnefroy en Julian Alaphilippe, hoewel het nog wat afwachten is hoe het met die laatste gesteld is. De absolute topfavoriet is misschien wel Tadej Pogacar. De winnaar van de GP van Montreal is één van de meest polyvalente renners van het peloton en toonde in Canada dat hij ook niet traag is aan de meet. Daarnaast kom ik ook nog uit bij thuisrijder Michael Matthews en Parijs-Roubaix-winnaar Dylan van Baarle”, aldus Renaat Schotte.

Twee kopmannen

Vorig jaar trokken de Belgen ook als één van de topfavorieten naar het WK, maar dat liep slecht af. De onderlinge afspraken waren niet duidelijk en dat moet dit jaar beter. Ook op tactisch vlak is er nog ruimte voor verbetering. “Het feit dat de Belgen dit jaar met 2 kopmannen starten is op papier wel een voordeel. De tegenstanders zullen meer op hun goede zijn en het zal hen ook angst in boezemen”, vertelt Schotte. “Wanneer je met 2 kopmannen start, zal de concurrentie ook meerdere renners in de gaten moeten houden en dat kan voor chaos zorgen.”

“Daarnaast moeten de Belgen absoluut vermijden dat ze in het defensief gedrongen worden, waardoor ze voortdurend achter de feiten aanlopen. Het beste scenario is dat er een renner van het type Quinten Hermans meegaat in een ontsnapping in het slot van de wedstrijd. Hiermee zet je Van Aert en Evenepoel in een zetel, wat van groot belang kan zijn in de absolute finale.”

Valentin Madouas

Wanneer we ons richten op de mogelijke verassingen, is er volgens Schotte één naam die erbovenuit steekt, namelijk Valentin Madouas.” De Fransman rijdt in het dagelijkse leven voor Groupama-FDJ en liet dit jaar al mooie dingen zien. Vooral zijn 3de plaats in de Ronde van Vlaanderen springt in het oog. “Madouas is één van de meest onderschatte renners van het peloton. Hij is een renner die een finale kan rijden en hij maakt deel uit van een hele sterke ploeg”, zegt Schotte. Doordat de Franse ploeg zo sterk in de breedte is, zou Madouas hier wel eens van kunnen profiteren. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren, ziet u aanstaande zondag.