Foto: Unsplash

Problemen in kinderopvang zorgen voor bezorgde ouders

Het personeelstekort in de kinderopvang in Vlaanderen wordt steeds groter. Volgens Celia Groothedde, Vlaams parlementslid van Groen, staan er momenteel ruim 6000 vacatures open. Dat is een stijging van meer dan 50 procent in vergelijking met 2020.

De kinderen en hun ouders zijn hiervan het slachtoffer. “Er wordt verwacht dat je kinderen krijgt, maar eens het zover is, moet je zelf je plan trekken. Je wordt zo snel mogelijk terug op het werk verwacht. Er zijn nog een paar mogelijkheden om je verlof te verlengen, maar als je niet kunt gaan werken omdat je op je kinderen moet letten, word je ontslaan. Dat zorgt dan weer voor een groot inkomensverlies” zegt Sofie Verschueren, een bezorgde ouder. “Ook rekenen op de grootouders is niet meer evident, want zij zijn zelf nog aan het werk door de hoge pensioenleeftijd.”

Wettelijk mag in België één opvoeder of opvoedster, verantwoordelijk zijn voor negen kinderen. Nergens in Europa is dat cijfer zo hoog. Is de situatie dan wel nog veilig voor die kinderen? “Door de onderbesteding van de kinderopvang wordt de situatie onveilig, maar dat heeft niets te maken met de mensen die daar werken. Het is gewoon onmogelijk om alles te zien van negen verschillende kinderen” aldus Sofie Verschueren. “Je hebt geen keuze meer, als je een plaats hebt voor je kind, ben je bij de gelukkigen. Ongeacht het gevoel dat je erbij hebt.”

“Als een verzorger of verzorgster verantwoordelijk is voor negen kinderen, kunnen ze niet de juiste zorg geven. Voeden en een pamper verversen lukt nog, maar troosten is al moeilijker. Ook de educatieve basis zoals knippen en plakken meegeven is niet mogelijk” zegt mevrouw Verschueren.

Er zijn ook regelmatig stakingen waarbij de opvoeders en opvoedsters duidelijk maken dat het probleem te groot wordt, maar volgens Verschueren raken ze hiermee niet de juiste personen. “De verantwoordelijke ministers hebben hier geen last van, het zijn mensen die het al moeilijk hebben, die het nog moeilijker zullen krijgen.”

Er is dus dringend een oplossing nodig, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “De enige oplossing is meer investeren en zorgen dat er meer personeel is, maar dat is natuurlijk niet evident. Er hangen nu camera’s in de opvang om incidenten te vermijden, maar dat gaat het probleem natuurlijk niet oplossen” aldus Sofie Verschueren.

De 1000 eerste dagen

‘De 1000 eerste dagen’ is een organisatie die acties onderneemt voor de kinderopvang.  Hun eisen? Een Marshallplan voor kwaliteitsvolle kinderopvang en een plekje aan de onderhandelingstafel om het plan mee uit te schrijven. Dat willen ze bereiken door online acties, nationale acties, open brieven en een petitie. In juni gaven ze die petitie al eens af aan minister Hilde Crevits. Ze hadden toen 25 000 handtekeningen. Op vijf oktober is er een nationale actie. Voor die dag willen ze dat aantal verdubbelen.