© kfd

‘Onze Natuur’ in de kijker

De makers van ‘Onze Natuur, de Film’ scoren met hun nieuwe natuurdocumentaire over het wilde leven in België. Vanaf de eerste scène nemen Dick Harrewijn en Pim Niesten je mee naar alle onzichtbare plekjes in Vlaanderen & Wallonië waar het natuurleven zich schuil houdt.

Twee mannetjeskevers strijden om hun leven in een gevecht om hun vrouwtje. De gedachte schiet me te binnen: “Dit is de liveaction versie van de Disneyfilm ‘Ants’”. De beelden zijn zo filmisch dat ze die emoties opwekken. Dat is dan ook een van de sterktes van filmmaker Pim Niesten. Hij legde details vast die nooit eerder gezien zijn door het Belgische publiek. Bijvoorbeeld: de hongerige klapekster die zijn prooi moordlustig spietst om zijn lunch te vergemakkelijken. “Dieren zijn erg ingenieus als het op overleven aankomt, zeker in de winter. Als mensen daar dan vol spanning op reageren, merk je wel dat je boodschap overkomt”, aldus Pim Niesten. De filmmaker vertelt ook dat dat net het fijne is aan de publieke reactie: “Tijdens het filmen lijkt het maar een eenzaam beroep. Je hebt geen publiek, tenzij via sociale media. Na jarenlang bezig te zijn doet het deugd dat ons project eindelijk in de zalen te zien is.”

Toch tonen de filmmakers niet enkel de bloederige kant van onze Belgische natuur. “Een portie drama en spanning is altijd nodig om een verhaal te creëren. Veel mensen snakken juist naar die zachtaardige kant van onze Belgische natuur”, aldus Pim Niesten. Gelukkig is die er ook: een bezorgd moedereverzwijn dat haar hulpbehoevende jongen onder haar hoede neemt; huppelende eekhoorntjes die hun voorraad eikels verstoppen om de winter te overbruggen; spelende babyvossen die hun eerste stappen uit het hol wagen. Op die manier bereik je ook een breed publiek. “Mensen die aangeven dat ze hun kinderen graag meenemen de volgende keer, dat is pas leuk om te horen. De keerzijde daarvan is dat we harde keuzes maken bij het monteren. De film is namelijk een verkorte weergave van de reeks die vanaf januari op Canvas verschijnt. De serie bestaat uit zes afleveringen die de uitgebreide versie van de film toont en een zevende aflevering die de kijker meeneemt achter de schermen”, aldus Pim Niesten, filmmaker van ‘Onze Natuur, de Film’.

Zo maakte Niesten zes documentaires binnen een draaiperiode van tweeënhalf jaar. “Dat vind ik wel ambitieus en dan moet je ook op efficiënte wijze kunnen filmen: de deadlines van de natuur halen vraagt veel concentratie. Ik heb altijd gezegd: ‘Als het ambitieus genoeg is, laat ik alles vallen om iets in België te maken.’ Met ervaring die ik heb, deed niemand mij voor op dit niveau. Daarom vond ik het belangrijk om dit project zelf te doen. Zelfs het coronavirus stond aan onze kant: Internationale projecten kregen problemen om hun werk verder te zetten, wij konden gewoon verder blijven draaien in ons eigen land. Dan is het minder zuur om projecten in Antarctica of Botswana te laten schieten”, lacht Pim Niesten.

Voor het ambitieuze plan krijg je natuurlijk ook veel in de plaats. “Ik vertegenwoordigde de Belgische natuur alsof ik een soort spreekbuis ben. Niet enkel met ‘Onze Natuur, de Film’, maar ik nam ook de mensen mee op pad achter de schermen in mijn rubriek in ‘Iedereen Beroemd’. Zo probeer ik hen te inspireren en te laten zien dat de natuur heel herkenbaar is voor ons als mens. Er komt een hoop extra verantwoordelijkheid bij, maar het voelt fijn om een beetje ambassadeur te zijn voor de natuur in België.”

‘Onze Natuur, de Film’ sinds 21 september in de Belgische zalen.