Lange wachttijden bij dermatologen: “Mensen moeten tot zes maanden wachten op een afspraak”

De wachttijden bij een dermatoloog in België zijn te lang. Dat ligt aan het gebrek aan praktijken. Naar schatting zou er maar één dermatoloog zijn per 14000 inwoners. Dat is niet het enige probleem, ook de vraag naar dermatologen is fors gestegen.

Voor de lange wachttijden zijn er vele oorzaken te vinden. Een eerste reden is de vraag naar dermatologen. Steeds meer mensen willen een behandeling voor hun huid. “De huid is zichtbaar en het is dan ook het eerste waar mensen naar kijken. Huidaandoeningen zorgen voor onzekerheden bij mensen en ze willen er dan ook zo snel mogelijk bij zijn, aldus Thomas Maselis, dermatoloog in Tienen. Naast het zichtbare aspect zijn ook het aantal tumoren vergroot. “Toen ik meer dan twintig jaar geleden begon, waren er nog maar 11 000 tumoren, in 2018 waren er dat al 46 000.

Gebrek aan techniek 

Dermatologie is een specialisatie in de geneeskunde die over weinig technische middelen beschikt. Dermatologen geven vooral consultatie aan patiënten en kijken naar de huid via hun expertise. “De overheid investeert niet graag in de dermatologie. Dat kan je ook zien aan de opleidingen binnen een universiteit. De voorbije jaren waren er minder mensen die dermatologie volgden en de overheid doet ook te weinig inspanningen om dit probleem te verhelpen, verklaart Maselis.

Oplossingen

Mensen met klachten aan hun huid kunnen in de toekomst naar first line onderzoekers gaan in de UGent. Daar zijn ze volop bezig met studenten op te leiden om patiënten in een vroeg stadium te kunnen helpen. Ze kunnen mogelijks de klacht verhelpen door advies te geven of een product tegen acne of eczeem aan te raden. Studenten behandelen wel minder mensen op een dag. “Twintig jaar geleden deed ik klant na klant en nam ik een korte pauze tussen de behandelingen door. Nu pakken ze een uur pauze en krijgen ze een uitgebreidere consultatie”, constateert Maselis. Een mogelijke oplossing voor de wachttijden te verhelpen is dat de dermatologen harder werken en meer patiënten moeten behandelen op een dag.

Vandaag zijn er zo’n 800 praktijken terwijl er twintig jaar geleden maar zo’n 500 waren. Er zijn positieve evoluties zoals de toegenomen praktijken en de nieuwe specialisten die op de markt komen. Toch blijft het aantal patiënten stijgen en is het nog maar de vraag of de dermatologen hier wel klaar voor zijn.