Foto: Hannelore Spileers

Is het boostervaccin nog nodig volgens Van Ranst?

Het komt minder in de media, maar het coronavirus circuleert nog steeds. Daarom is er nog altijd een campagne voor een boostervaccin, maar is het wel nog nodig om een booster te nemen?

Er zijn twijfels rond de boosterprik. De belangrijkste groep mensen die recht heeft op een boosterprik zijn de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen. Zij zouden ondertussen al vier prikken moeten hebben. Over het effect van alle tot nu toe gezette vaccins zegt Van Ranst het volgende: “De eerste prikken zijn uitgewerkt, maar alle vaccinaties samen beschermen ons tegen gevaarlijke aandoeningen, ziektes of zelfs de dood.”  

Het vaccin heeft ook bijwerkingen die bij ouderen voor klachten zorgen. “Bij elke pijnstiller zijn er bijwerkingen, dus ook bij het covid-vaccin.”, zegt Van Ranst. Sommige ouderen worden meerdere keren op kortere termijn opgeroepen. Dit zou niets met de nevenwerkingen te maken hebben. “Anti-vaxxers beweren dit vooral, maar er zijn geen studies die dit bewijzen. “Het zou beter zijn dat er wat meer tijd zit tussen de vaccinaties, maar dat is afhankelijk van hoe het vaccinatiecentra georganiseerd is. Uiteindelijk zullen ouderen jaarlijks een boosterprik krijgen”, zegt Van Ranst.

Jongeren boven de 18 jaar zullen ook hun uitnodiging krijgen, maar dit is niet zo dringend. Dat ligt niet aan te weinig vaccins, want er zijn er zeker genoeg.

Van Ranst suggereert ook dat er een nieuwe golf aankomt. Opvolgvaccins zullen er ook zijn en beginnen met de herfstvaccinatiecampagne. Lien Thoelen, communicatie-experte voor Vlaams agentschap voor Zorg & Gezondheid, verduidelijkt de informatie: “we blijven focussen op de doelgroepen 65- en 80- plussers, mensen met onderliggende aandoeningen en het zorgpersoneel. Voor de mensen tussen de 18 en 50 jaar is een vaccin eerder een optie en niet dringend. Het is afhankelijk van de wetenschap en wat er in de nieuwe golf, die halfweg oktober al verwacht wordt, gebeurt.”