Valerie Doutreluingne ziet de wedstrijd als een mooie gelegenheid om haar werk in de kijker te zetten. Foto: Fran Vandebroek

Eeuwige roem met Architectuurprijs Kortrijk

Na drie jaar wachten is de architectuurprijs Kortrijk terug, met als thema gebouwen van privépersonen of vennootschappen voor eigen gebruik. “Met dit project willen wij een inspiratie zijn voor andere architecten met lef die aan het einde van de rit de stad mooier maken”, zegt schepen van stedenbouw Wout Maddens.

Fran Vandebroek & Siel Vandorpe

In 2019 reikten ABEKO en Kortrijk Heritage nog de Architectuurprijzen Gulden Pand & Kortrijk Heritage Prijs uit. Bij de ene lag de focus op nieuwbouw en bij de andere op renovatie van erfgoed. Vanaf dit jaar komt hier verandering in, Architectuurprijs Kortrijk is de vervanger. Deze wijziging was nodig, verklaart Nicole Pannier, voorzitster van ABEKO: “De twee categorieën zijn niet te scheiden van elkaar, er zit vaak een erfgoedcomponent in nieuwbouw en vice versa.” De Architectuur Kortrijk Publieksprijs zal op 20 oktober 2022 uitgereikt worden in de Budafabriek. Stemmen kan nog tot 20 oktober via www.kortrijkarchitectuur.be/.

De vakjury onder leiding van toparchitect Bram Aerts zal ook een prijs uitreiken aan hun favoriet. Zij houden rekening met onder andere visie, concept en aandacht voor duurzaamheid. De winnaar zal evenwel niet rijk worden. “De prijs is eeuwige roem. We zijn afgestapt van het idee om de prijs financieel te maken”, zegt Pannier. Enkele jaren eerder lag er nog een geldprijs van 2500 euro te wachten voor de winnaars. Het schrappen ervan heeft evenwel geen invloed, in tegendeel, nog nooit waren er zo veel inschrijvingen.

Valerie Doutreluingne

Een van de genomineerden is architecte Valerie Doutreluingne. Ze ziet de wedstrijd als een mooie gelegenheid om haar werk in de kijker te zetten. De winst is voor haar geen prioriteit. “Dat ik genomineerd ben, voelt al aan als winnen”, aldus Doutreluingne. Het nieuwe format sluit perfect aan bij de stijl van haar pand, een combinatie van moderne stukken in een antiek gebouw. Als architect probeert ze deze visie ook in haar projecten te integreren.