Deadlines ga ik zeker niet meer verzetten, want dat is in het werkveld ook niet het geval

In augustus trok Sander Van Nieuwenhuyse, docent sportjournalistiek aan Howest, met Sammy Neyrinck een week naar de Ronde van Spanje om reportages voor Vive le Velo te maken, vandaag deelt hij met ons zijn unieke ervaring.

Hoe is het avontuur begonnen?

Op donderdag kreeg ik een bericht van Sammy Neyrinck, die gastdocent is bij ons, of ik een goede monteur kende voor een weekje Spanje. Meer wist ik niet, meer wou hij er eigenlijk ook niet over vertellen. Ik heb eerst rondgebeld naar een paar oud-studenten waarvan ik wist dat ze goed konden monteren en al een paar jaar ervaring in het werkveld. Want voor Sammy Neyrinck moet het wel iemand zijn met ervaring. Zij konden niet en dan ben ik steeds verder en verder beginnen te bellen naar freelance monteurs met wie ik nog samengewerkt had. Er was eigenlijk niemand die kon en Sammy belde terug dat het heel dringend was en dat hij niet zonder monteur kon vertrekken. Toen dacht ik, ja ik ben monteur, geef videomontage dus stuurde ik een sms naar Sammy van kijk als je echt iemand nodig hebt, kan ik misschien aan Howest vragen of ik mee mag, want het academiejaar was al begonnen met de herexamens en deliberaties, dus moest ik wel toestemming vragen. Vorig jaar hadden we ook goede feedback over onze opleiding, maar zeiden ze wel dat docenten nog meer in het werkveld moeten stappen, om nog meer ervaring te hebben om door te geven aan de leerlingen, dus was het wel een unieke kans. Dus ik liet Sammy weten dat ik eventueel kon inspringen, maar zei hem wel dat als er iemand anders kon, liever iemand anders. Want ik trouwde vijf dagen later, hij stuurde meteen dat er geen tijd was voor een andere optie te zoeken en zo zijn we zondag vertrokken naar de Vuelta.

Wat was in die week uw uniekste ervaring?

Dat is heel moeilijk om te zeggen. Nu kan ik dat nog niet zeggen, je leeft zo in een tunnel. Je bent een hele dag met enorm veel dingen bezig: interviews, naar finish rijden, beelden selecteren, … Het eerste stuk met de ouders van Remco was bijna tot tranen toe hoe papa en mama vertelde over de val van Remco. Bij het stuk met de supporters voelde je echt de sfeer en die dag viel Roglic ook. Dag drie met Jay Vine, hij was een van de sympathiekste renners die ik al gezien heb. Contador is en blijft voor mij ook een voorbeeld. Ik was zestien jaar toen hij zijn topdagen beleefde en dan de laatste reportages waren ook keer op keer mooie stukken. Zaterdag met Remco die wint, de emoties bij ouders en Remco zelf, dat was absoluut fantastisch. En dan zondag het interview met Remco, dat was een interview van bijna 40 minuten, waar dat hij echt alle tijd had en zelfs zijn persverantwoordelijke drie keer heeft weggestuurd, dat zijn stuk voor stuk unieke ervaringen. Vraag me binnen vier weken nog eens wat het mooiste moment was en dan ga ik misschien wel kunnen zeggen wat de beste reportage was. Maar bij elk moment heb ik een goede ervaring, zelfs bij Thibaut Courtois, want je ziet niet dagdagelijks een Champions Leaguebeker in de living staan, waar een paar voetbalschoenen inzitten. Ik ben nu niet de grootste voetbalfan, maar die beker zo zien staan is wel uniek. Ik moest toen wat helpen bij de klank en ik kan je verzekeren dat je er alles aan gaat doen om die beker niet op de grond te zwieren. Het was ook wel tof om bij hem te zijn, ook al is hij maar een mens zoals jij en ik, maar toch chapeau dat hij dat wou doen.

Hoe stresserend was het?

Heel stresserend, maar een speciaal soort stress. Je opereert echt als team, we konden eigenlijk elke dag een half uur eerder gedaan hebben. Maar Sammy zijn lat ligt echt heel hoog en als je dan als monteur wil meegaan en die lat ook zo hoog leggen, dan doe je aan je montage door tot je weet dat alles goed zit om op antenne te komen. We hebben ook een aantal keer pech gehad, we zaten een keer in het onweer, waar we enorm veel problemen hadden met het internet, daar heeft de ploeg in Brussel echt enorm veel inspanningen gedaan om het op antenne te krijgen. Karl Vannieuwkerke heeft toen zelfs vijf minuten langer gepraat om ons op antenne te krijgen, wat ook echt een pluim verdient. Het is heel stresserend, maar ook een verslaving om alles op antenne te krijgen. De ontlading die er is wanneer iets om antenne komt is groot, maar evenzeer de teleurstelling zoals bij Thibaut Courtois, die de uitzending niet gehaald heeft. Toen heb ik een slechte nacht gehad, daar heb ik echt wakker van gelegen. Er is daar van alles misgegaan, waardoor we overal een kwartier verloren, en het was dan ook goed om eens te analyseren wat fout gegaan was. Maar het blijft de Vuelta en je moet de dag erna weer presteren. Eigenlijk ben ik blij dat ik geen student heb meegestuurd, omdat dat niet goed had gekomen. Je moest enorm goed weten met wat je bezig was en elke dag twee interviews en een uur om van de basis met muziek een stuk te maken, was misschien wel te veel geweest. Maar het was een unieke ervaring, ondanks de stress en de tegenslagen die we gehad hebben.

Gaat jouw lat voor de studenten nu hoger liggen?

Zeker weten, heel zeker weten! Het was een unieke ervaring en fantastisch om te doen, maar de lat voor videomontage is dit jaar voor de tweedejaars, zelfs al in december en vanaf februari neem ik video waarschijnlijk helemaal over. Zelfs in december in videomontage moet je op tijd een stuk kunnen maken en dat stuk moet voldoen aan uitzendbaarheid voor de VRT. We gaan ook veel meer stukken maken en echt werken tegen die deadline. Hoe meer je draait en er mee bezig bent, hoe meer je erin zit en jezelf kan verbeteren. Geen enkel excuus is nog goed voor mij, dat heb ik deze week ondervonden. Deadlines ga ik zeker niet meer verzetten, want dat is in het werkveld ook niet het geval.

Nog een slotvraag, ik denk dat je volgend jaar niet meer gaat trouwen, dus stel dat Remco nu volgend jaar in de roze trui rijdt en Sammy belt jou, zeg je dan ja?

Zeker weten, met plezier! Zelfs met die trouw ook, mijn vrouw ging akkoord voor de duidelijkheid. Wij zijn gelukkig getrouwd. Zij weet ook hoe uniek die kans was, en zij weet ook dat Sammy misschien maar een keertje belt, dus zij heeft me die kans zeker gegund. Als hij nu belt voor de Giro opnieuw een weekje roze trui te doen, zeker naar Italië, misschien nog liever dan naar Italië. Maar als ik een student vind, waarvan ik weet dat hij het evengoed zou doen als ik, dan sta ik met plezier mijn plekje af voor die student. Het zijn jullie die het moeten doen in het werkveld, want ik voel me goed in het lesgeven.