Bron: Pixabay

De wereldtop darts verzamelt dit weekend in Wieze voor de Belgian Darts Open

Komend weekend komen de grote namen van de dartswereld naar ons land. In de Oktoberhallen in Wieze strijden van 23 tot 25 september toppers als Michael Van Gerwen, Peter Wright en Dimitri Van den Bergh om de Belgian Darts Open.

Op vrijdagmiddag beginnen ze eraan in de Oktoberhallen in het Oost-Vlaamse Wieze. Drie dagen lang is de wereldtop van de darts aan het werk in ons land. De Belgian Darts Open is onderdeel van de PDC European Tour. Die European Cup is verdeeld in dertien tornooien waarvan Wieze het voorlaatste is. Naast darters als Michael Van Gerwen, Jonny Clayton en Peter Wright zijn er ook zes Belgische deelnemers.

PDC European Tour

De Belgian Darts Open is onderdeel van de PDC European Tour. Tijdens Belgian Darts Open strijden de darters voor een prijzenpot van 167.000 euro, de winnaar krijgt ongeveer 28.500 euro. Die prijzenpot toont het belang aan van het tornooi, de PDC Order of Merit (wereldranglijst) is opgemaakt aan de hand van het prijzengeld van de darters de voorbije twee jaar. Daarnaast dienen de dertien tornooien van de European Tour als kwalificatie van het Europees Kampioenschap dat over iets meer dan een maand plaatsvindt.

Grote namen in Wieze

Heel wat grote namen zakken af naar Wieze voor de Belgian Darts open. Dartscommentator Matthias De Vlieger kijkt ernaar uit om de grote namen aan het werk te zien: “Het zal zeker een mooi tornooi worden. Er zijn heel wat absolute toppers op de deelnemerslijst. Onder andere huidig wereldkampioen Peter Wright, meervoudig wereldkampioen Michael Van Gerwen en voormalig wereldkampioen Rob Cross zullen erbij zijn.”

Wie niet te zien zal zijn in de Oktoberhallen is voormalig wereldkampioen en huidig nummer 1 van de wereld Gerwyn Price. Hij neemt rust met het oog op belangrijke wedstrijden in het najaar: “Het is heel jammer dat Price niet zal meestrijden om de Belgian Darts Open. Overal waar de Welshman komt, is er wel iets te beleven. Het is een figuur die altijd de controverse opzoekt, hij doet dat specifiek. Bijna overal waar hij komt, jouwen toeschouwers hem uit. Daarnaast heeft hij ook zijn fans, dus het is wel een echte publiekstrekker. Hij is natuurlijk ook een geweldig darter, dus het is zeker een groot gemis dat de nummer 1 van de wereld niet naar het enige tornooi in België komt.”

Zes Belgen

Daarnaast nemen er ook zes Belgische darters deel aan de Belgian Darts Open. De hoogstgeplaatste Belgische darter Dimitri Van den Bergh kampte de voorbije weken met paniekaanvallen. Matthias De Vlieger hoopt dat Dancing Dimi snel verlost zal zijn van zijn fysieke kwaaltjes: “Van den Bergh heeft in aanloop naar Wieze een tijd rust genomen. Daarnaast is Dimitri Van den Bergh, net als Kim Huybrechts, een darter die zich kan oprekken aan het publiek.”

Naast Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts is nog een andere Belgische darter zeker van zijn plek op de Belgian Darts Open. Mike De Decker kijkt uit naar het tornooi in zijn eigen land: “Een wedstrijd in België zorgt ervoor dat ik nog gemotiveerder ben, maar het brengt ook wel meer stress met zich mee. Nu het ook op televisie te zien is, kijken de mensen nog meer naar mij.” Twee jaar geleden verloor De Decker in de tweede ronde van Michael Van Gerwen. Sommigen zouden een darter van het niveau van Van Gerwen pas later in het tornooi willen tegenkomen, maar De Decker is van niemand bang: “Je moet van iedereen kunnen winnen. In de Belgian Darts Open zijn wedstrijden ook wat korter en daardoor is het verschil tussen de toppers en de lagere darters in de ranking kleiner. Misschien zien we wel een outsider in de finale en het zou mooi zijn als ik dat zou kunnen zijn.”

De drie Belgen die al zeker zijn van hun plaats in Wieze zijn darters die in bezit zijn van een tourkaart: “Een tourkaart krijg je door je eigen prestaties in het begin van het jaar of door je ranking of door kwalificatietornooien te spelen. Met zo’n kaart kun je de komende twee jaar deelnemen aan PDC-tornooien”, aldus Matthias De Vlieger.

Daarnaast kunnen op donderdag drie Belgen zich nog kwalificeren in de Host Nation Qualifiers: “Dat is een tornooi enkel voor Belgische darters die geen tourkaart hebben. Dat zijn onder andere jonge darters die aan de weg naar boven bezig zijn of darters die er in het begin van het seizoen niet in slaagden om een tourkaart te bemachtigen. Dus krijgen darters die normaal gezien niet echt in the picture staan de kans om in Wieze hun moment of fame te hebben.”

Groot feest

In het publiek zullen er weer heel wat speciale outfits te zien zijn. Er zijn mooie prijzen te verdienen voor de supporters die het best verkleed zullen zijn. Matthias De Vlieger ziet darts dan ook als een groot feest: “Darts is een combinatie van de Beierse Oktoberfesten, veel drinken, en Aalst Carnaval, zo gek mogelijk uitgedost zijn. Dat zorgt ervoor dat het sowieso een uitgelaten feest zal worden.”