Federer werkt op de Laver Cup zijn laatste toernooi af. (Bron: Pixabay)

De Laver Cup: het eindstation voor Roger Federer

De 41- jarige tennislegende Roger Federer gaat na dit weekend met pensioen. Hij speelt dit weekend zijn laatste toernooi: de Laver Cup in de O2 Arena in Londen.

Vorige week kondigde Federer zijn afscheid aan in een Instagrambericht. Hij vertelde er over de fysieke en mentale strubbelingen die opspeelden de laatste jaren. De Zwitser kon zich nog moeilijk klaarstomen voor een toernooi en kampte de voorbije jaren met tal van blessures. Daarom zet hij er na dit weekend een punt achter. Hij wil nog één keer schitteren en dat in de Laver Cup.

Laver Cup

De Laver Cup is een driedaags toernooi dat ontstond in 2017, waarbij de beste spelers van Europa tegen de beste spelers van de rest van de wereld spelen. Het concept is bedacht door Roger Federers managementbureau en werd vernoemd naar Rod Laver. Dat is een voormalige tennisser uit Australië die wordt beschouwd als één van de grootste tennissers aller tijden.

Het toernooi wordt gespeeld op hardcourt door twee groepen, waarbij elke groep zes spelers bevat. Doorheen het toernooi worden er per dag drie enkelspellen gespeeld en één dubbelspel. De bedoeling is om als team zo snel mogelijk aan dertien punten te geraken. De eerste dag van het toernooi kan er per match één punt worden verdiend. Op dag twee verandert de regel: van één punt per match naar twee punten per winnende match. Deze regel verandert ook voor dag drie, waar dan telkens drie punten te sprokkelen vallen per winnende wedstrijd.

Dit jaar speelt de vijfde editie van de Laver Cup zich af in de O2 Arena in Londen. Elke editie wordt op een andere locatie gespeeld. Zo werd er in 2017 gespeeld in Praag en het jaar erop in de Verenigde Staten in Chicago. In 2019 trokken de deelnemers naar het Zwitserse Genève en in 2020 werd het toernooi afgelast wegens Corona. Gelukkig kon het toernooi wel weer doorgaan in 2021, in de Verenigde Staten in Boston.

Programma dag één

Het schema van de eerste toernooidag is al bekend gemaakt, net als alle deelnemers. Team Europa bestaat uit Andy Murray, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Stefanos Tsitsipas en Casper Ruud. Hun coach is de ex-toptennisser Björn Borg. Bij Team World spelen dit jaar Felix Auger-Aliassime, Taylor Fritz, Diego Schwartzman, Alex De Minaur, Frances Taifoen en Jack Sock. Dat team krijgt een andere legende als coach: John McEnroe.

De openingsmatch wordt morgen om 13 uur gespeeld door Casper Ruud en Jack Sock. Op dat zelfde tijdstip werken ook Stefanos Tsitsipas en Diego Schwartzman hun enkelspel af. Later op de avond is er nog een duel tussen Murray en De Minaur, met aansluitend een dubbelspel. Daarin nemen Roger Federer en Rafael Nadal het op tegen Jack Sock en Frances Taifoen.