De Belgian Cats verloren hun openingsmatch tegen de VS. (©: Pixabay)

Amerikanen leggen Meesseman & co. aan banden in openingsmatch WK-kwalificaties

Afgelopen nacht speelden de Belgian Cats hun openingswedstrijd van de WK-kwalificaties in Washington DC. Hun eerste krachtmeting was tegen niemand minder dan de bakermat van het basketbal, de Verenigde Staten. Op papier een moeilijke uitdaging en dat bleek ook.

De VS begon vurig aan de partij en profiteerde ten volle van de slordige start van de Belgen. Maar liefst zes turnovers in het eerste kwart wezen erop dat het een lastige avond zou worden. Met enkele driepunters van Julie Vanloo bleven de Cats enigszins in het spoor van de VS.

De hoop uit Belgische kant ging al snel varen wanneer de Amerikanen ook de tweede kwart startten met een 10-2 run. Meesseman kwam door goed verdedigen van de VS maar niet aan haar spel toe. Dat was ook duidelijk het wedstrijdplan van de debuterende USA-coach Cheryl Reeve: “We probeerden Emma Meesseman uit de match te houden en daar zijn we wel in geslaagd.” Met slechts vier punten was het duidelijk haar dagje niet. Na het tweede kwart was de stand 48-39 in het nadeel van de Belgen.

Geen beterschap na de pauze

Bij aanvang van de derde kwart werd duidelijk dat het kalf verdronken was. Bondscoach Demory maakte van de gelegenheid gebruik om de basisspeelsters wat rust te gunnen en de minder ervaren speelsters speeltijd te geven tegen het beste team ter wereld. De prestatie van 21-jarig talent Maxuella Lisowa ging niet onopgemerkt. Haar enthousiasme uitte zich in enkele goede steals en een paar mooie punten. Desondanks gingen De Cats de slotfase in met een 72-56 achterstand.

Ondertussen had de VS hun voet wat van het gaspedaal gehaald. De match was eigenlijk al gespeeld. Helaas blesseerde Linskens zich nog in het slot van de wedstrijd. Na een contact met Austin kwam ze slecht neer en greep meteen naar de rechterknie, dezelfde knie waarmee ze in het verleden ook al sukkelde. Hopelijk valt alles mee en kan ze er volgende wedstrijd bij zijn. Die wordt morgen om 5.00 uur gespeeld tegen Zuid-Korea.