Abby – pionier in Kortrijk

In het najaar van 2024 zal Kortrijk cultureel verrijkt worden dankzij haar nieuwe, en enige (stads)museum voor beeldende kunst: Abby. De nieuwe tentoonstellingssite zal haar vestiging krijgen in het Begijnhofpark in Kortrijk, en wordt gezien als een gezamenlijk kunstwerk dat nooit af is, onder het motto: experimenteren en evolueren.

Een nieuwe start

Al tien jaar lang, sinds de sluiting van het Broelmuseum, zit de kunstcollectie van de stad Kortrijk in depot en wordt er niets meer publiek ontsloten. Ook is er een gebrek aan ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen in de stad. Dit zorgde voor een nieuw initiatief om een site te ontwerpen waarin zowel tijdelijke tentoonstellingen kunnen plaatsvinden, als een vaste plek creëren voor de collectie Beeldende Kunst van Kortrijk. Dit is belangrijk voor Kortrijk omdat het zo een stap in de goede richting zet naar het kandidaatschap voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2030.

Sarah Keymeulen, programmamaker van Abby is blij met de ‘carte blanche’ die de stad Kortrijk krijgt: “Met Abby proberen wij te pionieren op vlak van wat een museum zou kunnen zijn. Dit past ook wel bij de stad Kortrijk, om het meer out of the box aan te pakken dan een klassiek museum.”

Rode draad

Doorheen Abby zal er één centraal thema het museum domineren: ‘identiteit’. Hoe verhoudt de mens zich tegenover elkaar, en hoe kunnen we kunst gebruiken als spiegel om daar nieuwe inzichten in te krijgen en die uit te wisselen met elkaar? “Het is de bedoeling dat Abby een soort ‘stadsliving’ wordt waar mensen verschillende meningen durven uitwisselen over identiteit gerelateerde thema’s met kunst als zachte universele taal” aldus Sarah Keymeulen.

Driedimensionaal

Het museum zal bestaan uit 3 componenten. De inkomhal, die ingericht is als een huiskamer en waar je als bezoeker gewoon binnen kan wandelen en iets kan drinken in het café.

Daarnaast heb je de tentoonstellingsruimte zelf, hier ligt de focus op Beeldende Kunst. Met Abby wil de stad Kortijk een compact museum maken waar je op een eenvoudige manier een tentoonstelling kan bezoeken die je op twee uur kan zien.

Tenslotte heb je nog het atelier, deze ruimte is bedoeld als een pluriforme zaal waar zowel workshops, lezingen, pop-up stores en concerten kunnen plaatsvinden.

Het is belangrijk voor Abby dat het laagdrempelig is. Iedereen moet de mogelijkheid hebben er binnen te komen, al is het maar om een koffie of thee te drinken.

Het spreekt voor zich dat het project belangrijk is voor Kortrijk. De stad werkt dan ook samen met een heel netwerk aan partners: culturele instellingen, sociale relaties en een community builder die inzet op een groot netwerk en een band van vertrouwen met verschillende wijken en organisaties.