De deuren zijn al reeds gesloten bij bakkerij De

Bakkers vrezen voor domino-effect na sluiting bakkerij Decruyenaere

Bakkerij Decruyenaere, op de hoek van Jan Palfijnstraat en de Oude Vestingsstraat in Kortrijk, zal op 23 september zijn laatste brood verkopen. De aankondiging kwam voor velen onverwacht, zeker voor de vaste klanten die al jaren rekenden op hun geliefkoosde bakkerij.

Tristan Dezitter & Achiel Vancolen

De 56-jarige bakker Bart Decruyenaere en zijn vrouw Eveline Decreus staan al sinds 2006 aan het roer van de bakkerij. Vrijdag bakken ze voor de laatste keer hun broodje. Het nieuws hing al langer in de lucht, de afstand tussen hun atelier en de bakkerij was niet meer te overbruggen. De extra kosten en al het extra werk maakten het te moeilijk.

Koude bakkers

Meer en meer buurtwinkels verdwijnen uit het Kortrijks straatbeeld. Volgens de dienst economie van Kortrijk zijn er momenteel 53 bakkers in Groot-Kortrijk, wat geen grote verandering is met de cijfers uit 2016, toen er 51 bakkers waren. Het aantal slagers is dan gedaald, van 48 stuk in 2016, naar 37 stuks. Merkwaardig is de groei van “koude” bakkers in ons stadbeeld, dat zijn verkooppunten die het brood van een centraal atelier verdelen.

Een uitstervend ras

De sluiting van bakkerij Decruyenaere lokt ook reacties van andere bakkers uit. Zij hopen dat er juist nieuwe ‘warme’ bakkers bijkomen. “We zijn deel van de laatste generatie, een soort van uitstervend ras”, horen we bij bakkerij De Koker. Het gebrek aan enthousiaste jongeren dat start aan een opleiding om het gebrek op te vangen speelt ook een rol.

Bakkerij Decruyenaere is de zoveelste in de rij die ermee stopt. Maar de ligging van het pand is uitzonderlijk, ideaal voor een koffiebar, pralinezaak,…. Het is uitkijken naar wat de toekomst brengt voor het pand. Het potentieel is er in ieder geval.