"We drinken best minimum twee liter water per dag." (Foto door Anderson Rian, Unsplash)

Veel water drinken is gezond, toch?

Waarom te veel water drinken niet goed voor je is

“Drink water.” Het is de boodschap die we allemaal wel eens te horen krijgen. Het is gezond, daar bestaat geen twijfel over. Maar je moet opletten dat je niet te véél water drinkt, met een eventuele waterverslaving tot gevolg. In sommige gevallen kan een constante drang naar water drinken zelfs leiden tot een waterintoxicatie. Hoeveel water moet je nu dagelijks drinken en wanneer spreken we van een waterverslaving?

Water drinken is een van de belangrijkste dagelijkse handelingen voor een mens. We bestaan dan ook uit meer dan 50 procent water. Maar heb je al eens stilgestaan bij wat de eventuele gevolgen zijn als je hierin overdrijft? Water drinken is gezond, zolang je de aangeraden hoeveelheid drinkt.

De ideale hoeveelheid

“De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water die een persoon dagelijks moet drinken, hangt af van iemands leeftijd en geslacht. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid berekende hoeveel water een persoon zou moeten drinken op een dag. We gebruiken die tabel als maatstaf”, zegt voedingsexpert Elke Godden van de Universiteit Antwerpen. “De EAVVmaakt in de tabel een duidelijk onderscheid tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Verder speelt iemands geslacht ook een rol in de berekening. Volgens de tabel moet een volwassen man tweeënhalf liter water per dag drinken, terwijl een volwassen vrouw genoeg heeft aan twee liter. “Weet wel dat dit de totale waterinname weergeeft. Een mens neemt ook water op uit andere voedingsstoffen. Andere factoren zijn je gewicht, lengte en ga zo maar door. Water drinken is eigenlijk heel persoonlijk. De ene persoon sport, met als gevolg dat die meer zweet en meer moet drinken, terwijl de andere de hele dag stilzit. Maar volgens het onderzoek van de EAVV drinken we dus best minimum twee liter per dag”, aldus Godden.

Verslaafd?

Meer drinken dan de aanbevolen twee liter is natuurlijk niet dramatisch. Het wordt onrustwekkend wanneer iemand die twee liter ver overschrijdt. We spreken van een waterverslaving wanneer iemand buiten proportionele hoeveelheden water drinkt. De constante drang om water te drinken heet potomanie. “Verwar het niet met de Engelse term potomania, die de drang om bier te drinken betekent”, benadrukt Godden. “Er bestaan voor zover ik weet twee soorten mensen die kunnen lijden aan potomanie: enerzijds heb je mensen met een verstoord dorstsysteem. Die hebben dus een biologische reden waarom ze de drang hebben om meer water te willen drinken. Anderzijds kan het voorkomen bij mensen met een psychische aandoening, zoals mensen met een eetstoornis. Tijdens een eetstoornis wil de patiënt afvallen door weinig te eten. Veel water drinken is een middel om het gevoel van honger weg te krijgen. Om die reden drinken ze overmatig veel water, met zware gevolgen van dien”, volgens Godden. “Wanneer je heel veel water inneemt, moet je heel vaak plassen. Tijdens het plassen verliest ons lichaam zout dat we door onze voeding binnenkrijgen. Dus door veel te drinken, moeten we vaker plassen en verliest ons lichaam te veel zout in vergelijking met de hoeveelheid die we binnenkrijgen.”

Het is een beloningssysteem zoals in de lagere school: je wordt beloond als je minder water drinkt.

Van een waterverslaving afkomen

Er bestaat geen vaste behandeling om van een waterverslaving af te komen: “Een waterverslaving bij een persoon met een psychische stoornis aanpakken is niet eenvoudig. Onderzoekers willen vooral het onderliggend probleem van potomanie aanpakken, zoals een eetstoornis. Als je de eetstoornis kan oplossen, is de waterverslaving ook van de baan. Helaas bestaan er geen geneesmiddelen die een eetstoornis meteen kunnen oplossen, dus is het in dat geval automatisch ook moeilijker om de drang om water te drinken te verhelpen. In moeilijke gevallen passen onderzoekers vaak beloningssystemen toe. Wanneer de patiënt minder water drinkt, wordt ze beloond. Het is zoals in de lagere school, daar krijgen kinderen een sticker als ze iets goed doen. In dit geval word je beloond als je minder water drinkt. Een andere oplossing is om de gedachtegang van een persoon met waterverslaving te onderzoeken. Als je de gedachten die tot drinken aanzetten kan negeren, kan je de drang naar water drinken in de toekomst onderdrukken”, aldus Godden.

Een duidelijke oplossing voor een waterverslaving is er dus vooralsnog niet. De boodschap blijft om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen als je de drang om constant water te drinken niet meer kan onderdrukken. Probeer vooral je dagelijkse waterinname mooi in te delen en drink minimum twee liter per dag. Heel veel water drinken is dus niet oké, hoe gezond het ook klinkt.