De site “De Mol” wordt vernieuwd en daar hoort ook het stadion bij. © Siemen Caveye

Wintermaanden binnenkort geen probleem meer bij KRC Harelbeke

De voorbije jaren kwam voetbalclub KRC Harelbeke steeds in de problemen tijdens de wintermaanden. Door de hevige regenval of sneeuw raakten velden snel onbespeelbaar. Alternatieven zoeken was vaak moeilijk omdat er vanuit het stadsbestuur niet veel steun was. Nu lijkt er toch een oplossing in de maak: bij de verbouwing van site “De Mol”, waar de velden van de club liggen, zou plaats gemaakt worden voor een kunstgrasveld.

De wintermaanden komen eraan en dat zorgt voor kopzorgen bij voetbalclub KRC Harelbeke. De ploeg uit de tweede amateurklasse heeft een mooie accommodatie met tien velden en een looppiste. Ze beschikt over een jeugdwerking om trots op te zijn, maar heeft toch een minpunt. Bij zware regenval of sneeuw zijn de velden snel onbespeelbaar, waardoor er naar alternatieven moet gezocht worden om toch training te kunnen geven. Telkens als de herfst- en winterperiode er aan komt, is het harken voor de voetbalclub.

Jeugdtrainer en lid van de sportieve cel Frank Kesteloot benadrukt dat het geen pretje is in de wintermaanden: “We zijn vaak aangewezen op een looptraining of een training tussen de velden in plaats van erop, wat uiteraard niet ideaal is. Omdat ze weten dat dit eigenlijk geen echte training is, zijn de spelertjes dan minder gemotiveerd. We hebben de voorbije jaren geprobeerd om andere oplossingen te vinden, maar die zoektocht verloopt nogal stroef. We kunnen soms gebruikmaken van de sporthal in Harelbeke en in Bavikhove, of wijken uit naar een ander veld dat niet op ons complex ligt. We hebben ook een samenwerking met KV Blauwvoet Otegem, waardoor we soms op hun kunstgrasvelden kunnen trainen. We zijn al jaren vragende partij voor kunstgrasvelden op onze eigen site en die lijken er nu eindelijk aan te komen.”

Vernieuwingsproject “VT35”

Het stadsbestuur kondigde in het begin van de legislatuur een grootse verandering aan van de sportsite “De Mol”. Het project “VT35”, wat staat voor vrije tijd 2035, moet ervoor zorgen dat de site grondig gerenoveerd wordt tegen 2035. De locatie zou meer functies krijgen en het bestuur wil er een bredere invulling aan geven. Zo is het de bedoeling dat er een groter sportaanbod komt, met eventueel een atletiekpiste. Daarnaast wil het stadsbestuur andere vormen van vrijetijdsbesteding er ook naar toe brengen, om zo tot een centralisatie te komen van alles wat met vrije tijd te maken heeft. Zo zouden het cultureel centrum en de fuifzaal verhuizen naar de site, alsook de bibliotheek en de jeugddienst.

Om die grote verandering mogelijk te maken, wordt de invulling van de ruimte herbekeken en moet er een voetbalveld verdwijnen. In ruil daarvoor zou KRC Harelbeke dan een of twee kunstgrasvelden krijgen, waar het al zo lang om vraagt. Dat zou voor de club een grote stap vooruit zijn. “Dat een club van ons niveau geen kunstgrasvelden heeft, kan eigenlijk niet. Als we kijken naar teams in de buurt, zien we vaak dat dit wel het geval is. KRC Harelbeke is een positief uithangbord voor de stad, met een grote jeugdwerking die veel spelertjes uit de stad heeft. We zijn dan ook blij dat het stadsbestuur ons eindelijk zal geven wat we verdienen” zegt Kesteloot.

Schepen van Sport Dominic Windels is tevreden dat er eindelijk een akkoord is gevonden: “De vraag om een kunstgrasveld lag al heel lang op tafel. De voorbije jaren is daar steevast een negatief antwoord op gegeven, omdat we als stadsbestuur van mening waren dat er al genoeg geïnvesteerd werd in de voetbalclub. We weten dat KRC Harelbeke onze grootste speler is, maar de stad telt nog tal van andere clubs die ook hun deel van het budget verdienen. Ik ben dan ook heel tevreden dat we met de vernieuwing van de site “De Mol” een oplossing kunnen bieden die zowel voor het stadsbestuur als voor de club een positief verhaal is. Door de site meer functies te laten opnemen, kunnen we het ons permitteren om de club een extraatje te geven. Het is een win-winsituatie.”

Hoe alles ingevuld zal worden is nog onduidelijk. Zowel het kunstgrasveld als de nieuwe faciliteiten moeten nog een plaats krijgen. Er liggen drie verschillende scenario’s op tafel, waaruit dan een plan moet voortvloeien met de beste aspecten van alle scenario’s. Wanneer de werken effectief van start gaan staat nog niet vast. Het is wel de bedoeling is om het kunstgrasveld een hoge prioriteit te geven, volgens de schepen.