Grote plassen kunnen aquaplaning veroorzaken © Casey Horner

Aquaplaning: wat is het en hoe kan je het voorkomen

De herfst is al bijna twee maanden in het land en brengt zoals elk jaar veel neerslag met zich mee zoals regenvlagen, mistbanken en soms zelfs een onweer. Die neerslag zorgt voor gevaren op de weg. Aquaplaning is één van die gevaren bij hevige regenval. Zelfs na een regenbui kunnen plassen voor problemen zorgen. Bij aquaplaning verlies je de controle over je auto en hoopt dat die niet begint te tollen. Maar hoe ontstaat aquaplaning nu precies, wat zijn de oorzaken en wat kan je zelf doen om het te voorkomen?

Aquaplaning, het is een van de gevaren die de vele neerslag tijdens de herfst en de winter met zich meebrengt. Door de neerslag ontstaat er een nat wegdek met plassen. Als je met je wagen door een plas rijdt, kan je de controle over je auto verliezen. Je wagen begint als het ware te surfen over het water, omdat de band het water niet snel genoeg kan afdrijven.

Winterband of zomerband

“Sommige banden zijn meer geschikt dan andere”, zegt verkeersexpert Johan De Mol van de Universiteit Gent. “Bij regenweer zijn banden met meer en diepere groeven beter geschikt. Die moeten het water zo snel mogelijk afvoeren. Als ze dat niet doen, rijdt je auto over het water waardoor die de grip op het wegdek verliest. Het gebeurt zeer plots en er valt niks tot weinig aan te doen. Je wagen kan een zijdelingse beweging maken waardoor je dwars over de weg gaat.”

De keuze van de banden is dus belangrijk om aquaplaning te vermijden. “Voor een personenwagen heb je de keuze tussen twee soorten banden: een winterband en een zomerband”, zegt Mercedes Bruneel, assistent-filiaalmanager van de bandencentrale Q Team in Deinze. “Het verschil tussen de banden zit hem in de textuur. In tegenstelling tot de zomerband die uit synthetisch rubber gemaakt is, wordt de winterband uit natuurrubber gemaakt. Hierdoor is die zachter dan de zomerband en heeft die meer grip op een nat wegdek. Ook de groeven in de winterband zijn meer geschikt voor nat weer.”

Met winterbanden de weg opgaat in de zomer is ook geen goed plan. Als je dat wel doet, zal je brandstofverbruik hoger liggen door de zachtere textuur van de band. Het is dus belangrijk van banden te wisselen. Als de temperatuur onder 7 graden is, zou je van banden moeten veranderen. “Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je daadwerkelijk wacht tot het 7 graden is, maar dat je het daarvoor al gedaan hebt”, aldus Mercedes Bruneel. Een goed moment om je banden te wisselen is als de klok een uur achteruit of vooruit wordt gedraaid. Dan is de temperatuur nog niet lager dan 7 graden, maar is je wagen wel al voorbereid als het zover is.”

“Zodra je remt of wild aan je stuur draait, is het te laat”

Johan De Mol

Anti-aquaplaning

“Als je merkt dat je door een plas zult rijden, verlaag je best je snelheid”, zegt Johan De Mol. “Hierdoor geef je je banden de kans om het water af te voeren. Als je toch voelt dat je de controle verliest, kan je best ontkoppelen en je stuur zo recht mogelijk houden. Zodra je remt of wild aan je stuur draait, wordt het veel moeilijker om je wagen nog onder controle te houden en begint hij over het wegdek te driften.” Voor bestuurders die het zekere voor het onzekere willen nemen, bestaan er ook slipcursussen. Daar leer je hoe je op een nat wegdek je auto onder controle kan houden. Die vaardigheden kunnen goed van pas komen in een aquaplaningsituatie.

De staat van het wegdek speelt ook een belangrijke rol bij aquaplaning. Als het wegdek goed aangelegd is, heeft die een goede afwatering waardoor er weinig tot geen plassen kunnen ontstaan. Op goed onderhouden wegen zoals snelwegen komt aquaplaning dus minder voor. Sommige gewestwegen en kleinere wegen zijn echter slecht onderhouden waardoor plassen kunnen ontstaan en er een grotere kans is op aquaplaning. Aquaplaning is een gevaar voor elke bestuurder, hoe ervaren die ook is. Door winterbanden te hebben en traag door een plas te rijden verlaag je de kans om de controle te verliezen. Als je die toch kwijt bent, kan je best ontkoppelen en de kalmte bewaren. Een slecht onderhouden weg zorgt bij slecht weer voor extra gevaar. Aquaplaning kondigt zich niet aan en als het je toch overkomt, is het meestal al te laat om het nog te controleren.