‘Het was mijn droom om te drummen bij Black Sabbath’

Vincent Van Quickenborne (48), minister van Justitie en Noordzee, is een geëngageerd en drukbezet politicus. Maar wat vele mensen niet weten is dat hij in zijn vrije tijd graag naar het zwaardere werk luistert: metalmuziek. Hij vertelt ons over zijn liefde voor de scheurende gitaren en de opwindende drumsounds.  

Vanwaar komt uw passie voor metal?

Op mijn tiende ben ik naar metal beginnen luisteren. Dit heb ik vooral geërfd van mijn nonkel Guy. Hij was al langer een fan van het genre. Ook in Popcenter in Kortrijk heb ik de metal-kriebels te pakken gekregen. In deze legendarische platenzaak van uitbater Jacques Merlevede bracht ik vroeger uren door. Jammer genoeg ging hij in 2018 op pensioen en werd de winkel gesloten. Maar de metalspirit bleef in Kortrijk. Toen ik nog maar pas burgemeester was heb ik ervoor gezorgd dat het gezelligste metalfestival van ons land, Alcatraz, naar Kortrijk kwam.

Iedereen heeft zo zijn all-time favorite band. Voor mij is dat Metallica. Stel, u bent op een onbewoond eiland en u mag maar naar één band luisteren voor de rest van uw dagen, welke band zou dat dan zijn?

U heeft goeie muzieksmaak, ik ben ook fan van Metallica. Ik drumde enkele jaren geleden nog het nummer ‘Enter Sandman’ mee met ‘Kortrijk drumt’, waarmee we een Belgisch record hebben neergezet. Met maar liefst 245 drummers drumden we onder andere ook nog ‘Uptown Funk’ van Bruno Mars. Ik ben ook fan van Channel Zero, een vaste waarde op Alcatraz Festival. De energie die zanger Franky De-Van Damme uitstraalt op het podium werkt heel aanstekelijk. Maar als ik echt moet kiezen, dan is mijn persoonlijke favoriet Led Zeppelin.

De minister op Alcatraz festival in 2019 © Jett Carette

Graspop Metal Meeting is natuurlijk voor ons als metalfans het Walhalla. Bent u er al geweest?

 Jazeker, ik ben er al vijf keer geweest en ik genoot er elke keer hartelijk van. Daarom wilde ik ook zo graag een metalfestival in mijn thuisstad introduceren. Alcatraz was deze zomer het eerste grote muziekevenement dat sinds Corona plaatsvond in ons land. Op het overlegcomité was er sprake van dat festivals maar vanaf 15 augustus konden plaatsvinden. Daarom heb ik ervoor gepleit dat dit al vanaf vrijdag 13 augustus kon. Het werd een prachtige editie. Sinds 2013 heeft Graspop Metal Meeting er dus een kleiner broertje bij. Jaar na jaar zien we dat de interesse in het festival toeneemt. Er stonden ook al grote namen op de line-up. Onder andere Limp Bizkit, Nightwish, Amenra, Sabaton, Soulfly, Twisted Sister en Korn passeerden de revue.

Hoe zou u de sfeer van een metalfestival beschrijven aan iemand die er nog nooit geweest is?

Zowel bij Alcatraz als bij Graspop heerst een unieke, familiale sfeer. Je voelt je er veilig en op je gemak. Als er tijdens de bijhorende moshpits iemand valt, dan wordt die onmiddellijk door de rest rechtgetrokken.

Wat is uw meest memorabele concert en waarom?

Monsters of Rock in Kiewit. Ik zag toen Metallica, AC/DC, Mötley Crue en Queensrÿche.

Ik ben jaloers, wat een line-up. Deze zomer zakken er ook weer heel veel metalgoden af naar ons land waaronder Iron Maiden op Graspop en Rammstein in het nieuwe park De Nieuwe Koers in Oostende. Heeft u al concerten gepland?

 Ik hoop om in 2022 naar Graspop te kunnen gaan. Met Iron Maiden en Judas Priest op de line-up is het een editie die ik absoluut niet wil missen. Iron Maiden zag ik al eens op Graspop. Hen wil ik dan ook zeker terugzien.

Is er ook metal van eigen kweek die u kan bekoren?

Channel Zero natuurlijk, de godfathers van de Belgische metalscene. Ik herinner me nog dat, in het kader van de Warmste Week, zanger Franky De Smet- Van Damme me kwam verrassen tijdens een schepencollege. Opeens verscheen hij al zingend op een hoogtewerk aan het raam van het schepencollege. Hij zong het nummer ‘Help’, een geweldig nummer en een aangename verrassing. Ook bands als Stake en Amenra vind ik subliem, niet toevallig uit Kortrijk. Onze stad is de laatste jaren echt uitgegroeid tot een muziekstad.

Als kind was mijn ultieme droom om zelf een metalband op te richten. Dat is (tot nu toe) nog altijd niet gelukt. Heeft u zelf ooit die droom gehad?

Het was mijn droom om te drummen bij Black Sabbath. Vroeger volgde ik muziekles, maar ik was altijd grandioos gebuisd. In een ver verleden leerde ik drummen van wijlen Ivan Carlier, beter bekend als Kortrijkse volkszanger Johny Turbo. Maar van hem kreeg ik te horen dat ik er niks van bakte. Toen ik staatssecretaris was heb ik af en toe eens opgetreden als drummer met de Vlaamse rockband TV Tampa. Ze hadden me gebeld nadat ik op de radio had gezegd dat het altijd mijn droom is geweest om eens bij een band te drummen. Ook tijdens Kortrijk Drumt kan ik me af en toe nog eens uitleven.

Zijn er nog mensen binnen de Belgische politiek die naar het zwaardere genre luisteren?

Ik weet dat John Crombez ook een metalfan is. Op dat vlak kunnen we het dus heel goed met elkaar vinden. Voor de rest ken ik in de Wetstraat niet direct metalfanaten.

Is het enkel metal dat de klok slaat of zijn er ook nog andere genres die u bekoren?

Mijn Spotify-afspeellijsten zijn heel uiteenlopend. Je zult er veel verschillende genres terugvinden. In de wagen stem ik zelfs geregeld af op Klara wat toch wel geheel het tegenovergestelde is van Metal. Maar ik vind klassieke muziek heel rustgevend. Daarnaast kan jazz me ook bekoren. Van deze twee genres verwacht eigenlijk niemand dat ik er fan van ben.

Heeft u ten slotte nog luistertips voor ons?

Zoals ik eerder al zei ben ik grote fan van Led Zeppelin. Een album dat ik echt aanraad is ‘Physical Graffiti’. Ik zag ze al één keer live in Londen. Daarnaast is alles van Iron Maiden goed en als je eens de kans hebt om ze live te zien, dan moet je gaan kijken. Enkele jaren geleden ontdekte ik de Scandinavische groep Heilung. Zij waren dit jaar één van de headliners op Alcatraz. Ze behoren tot een uniek genre. Vooral de act errond is ook zeer intrigerend, ze voeren allerlei rituelen uit op het podium. Je moet dit eens gezien hebben.