Jong zijn in Servië – toekomstdromen van studenten

Milica Ciric (19) en Nina Jovic (19) zijn twee Servische studentes Journalistiek uit Novi Sad. Ze werpen een blik op hun toekomst.

“Ik geniet ervan om de dansmicrobe door te geven aan talentvolle meisjes”

Nina Jovic (19) studeert Journalistiek aan de Universiteit van Novi Sad, een stad in het noorden van Servië. Daarnaast is Nina ook een fervent danseres. Ze beoefent jazzballet en begeleidt jonge dansende meisjes op weg naar de top. “Ik wil blijven evolueren als lesgeefster”, aldus de Servische wanneer ze een blik werpt op de nabije toekomst.

Nina studeert een van haar vele danspassen in. Foto: Nina Jovic

“Al van kindsbeen af heb ik een passie voor dans. Als klein meisje danste ik op elk liedje. Op driejarige leeftijd had ik al de wens om naar een academie te gaan, maar mijn ouders vonden dat nog te vroeg. Drie jaar later mocht ik me dan toch inschrijven. In het begin had ik maar liefst zes trainingen per week. Ik was bijna dagelijks aanwezig op de academie. Nu is het aantal trainingen gereduceerd tot vier, wat nog tamelijk veel is. Mijn dansstijl is jazzballet, een combinatie tussen klassiek en modern ballet.

Het lukt vrij aardig om mijn studies te combineren met mijn danslessen. Sterker nog, de dansacademie zorgt voor afleiding wanneer ik wat moeilijkheden of problemen heb op school. De keerzijde van de medaille is wel dat er weinig vrije momenten overblijven om tijd door te brengen met mijn vrienden. Zowel op school als op de academie zijn er vaak projecten en zaken die ik moet instuderen. Dat neemt tijd in beslag. Maar ik ben van mening dat wanneer je iets graag doet, je er vol voor moet gaan. Uiteindelijk slaag ik er wel in om alles in te plannen.

Sinds twee jaar geef ik ook zelf les aan de academie. Ik geniet ervan om de dansmicrobe door te geven aan talentvolle meisjes. Tot enkele jaren terug, had ik de droom om zelf een professionele danseres te worden. Met de keuze om Journalistiek te gaan studeren ben ik van gedachte veranderd. De droom is opgeborgen. Nu heb ik meer ambitie als lesgeefster. Ik wil blijven evolueren en van de meisjes betere danseressen maken. Binnenkort krijg ik een groep die wat ouder is. Dat wordt een hele uitdaging, maar als lesgeefster zal het me beter maken.”

“Ik wil verhuizen naar het buitenland”

Milica Ciric (19) uit Novi Sad, een stad in het noorden van Servië, combineert haar studies Journalistiek met een passie voor dans. Haar toekomst ligt niet in haar thuisland. “In Servië tonen ze weinig respect voor correcte journalistiek”, aldus Milica.

Met haar studies Journalistiek kan Milica haar horizon verbreden. Foto: Milica Ciric

“Toen ik vier jaar was, schreven mijn ouders me in in een dansacademie. Op zo’n jonge leeftijd krijg je een algemene opleiding. Later ben ik me gaan specialiseren in klassiek ballet, wat ik deed tot mijn vijftien. Toen maakte ik de switch naar modern ballet. De dansacademie biedt heel wat kansen. Het afgelopen jaar nam ik deel aan verschillende optredens. Het is heel druk geweest. Ik spendeerde zelfs meer tijd aan mijn dansactiviteiten dan aan mijn studies. Al vond ik dat niet erg, want als klein meisje droomde ik ervan om ooit op een podium te staan. Ik ben trots dat me dat gelukt is.

Ik koos voor Journalistiek omdat het aan de Universiteit van Novi Sad een opleiding is met veel variatie. Door de goede afwisseling aan vakken kan ik mijn horizon verbreden. Naast de journalistieke vakken krijgen we bijvoorbeeld ook talen, filosofie en psychologie. Voor je ontwikkeling als persoon is dat belangrijk.  

Als journaliste en als danseres heb ik weinig toekomst in Servië. Ik wil verhuizen naar het buitenland. Naar waar weet ik nog niet. Tabloids en fake news domineren de media in mijn thuisland. Ze tonen hier nauwelijks respect voor correcte journalistiek. Bovendien verdien je hier als danseres weinig tot niets. Al jarenlang offer ik veel op om meermaals per week naar de dansacademie te gaan. Uiteindelijk wil ik daar wel iets voor in de plaats krijgen.”