Jong zijn in Servië – toekomstdromen van studenten

Anđela Jovanović en Jelisaveta Zubac zijn twee Servische studentes. Met hen praatten we talenten, hun blik op de wereld en hun toekomstdromen.

Foto: Anđela Jovanović

“ Ik vind mensen speciaal.”

Anđela Jovanović is een 21-jarige studente Journalistiek uit Servië. Of ze iets wil doen met haar opleiding weet ze nog niet. Ze wil geen pad vastleggen, maar zien waar het leven haar brengt. Wat wel zeker is, is dat ze zich wil inzetten voor anderen.

“Ik zie meerdere opties voor mijn toekomst. Als ik journalist word, dan zal ik aan activistische journalistiek doen. Ik zet me nu al in voor minderheden, LGBTQ+ en mensenrechten. Iedereen heeft iets speciaals en verdient een kans om een gelukkig leven te leiden. Ik wil succesvol zijn. Ik ga misschien geen toestel uitvinden, maar mijn ambitie is om de wereld een betere plek te maken. Ik zal succesvol zijn, als ik zelfs maar één iemand een beter leven kan geven, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Je verbetert zo de wereld, want er ontstaat een kettingreactie. De persoon die jij helpt kan een ander helpen. Die mens kan weer iets voor een ander doen, en zo verder. Ik wil positiviteit verspreiden.

Ik kom op voor anderen, omdat ik geloof dat iedereen mij iets kan leren. Dat kan een gevoel, een liedje, een les of iets helemaal anders zijn. Die ervaringen maken mij, gecombineerd met mijn vaardigheden een uniek en speciaal persoon. Mensen zijn een soort verassingseieren, waardoor ik mezelf en de wereld beter begrijp.

Ik leer graag bij. Communiceren is daarbij heel belangrijk, net omdat ik geloof dat je van iedereen iets kan opsteken. Daarom hou ik er ook van nieuwe talen te leren. Momenteel spreek ik vier talen, namelijk mijn moedertaal Servisch, Russisch, Engels en een beetje Duits. Dit jaar leer ik Spaans en volgend jaar ga ik, denk ik voor Italiaans. Ik wil anderen zo goed mogelijk leren kennen, omdat ik mensen speciaal vind.”

Foto: Jelisaveta Zubac

“Ik wil zoveel mogelijk ontdekken.”

De Servische Jelisaveta Zubac (20) studeert communicatie en public relations. Ze houdt van talen en eten. Haar favoriete reissouvernir is dan ook voedsel.

“Mijn twee grote talenten zijn viool spelen en mijn talenkennis. Ik leerde mezelf meer dan drie talen aan. Naast Servisch spreek ik Spaans, Frans en Chinees. Dat leerde ik tijdens het middelbaar. Ik kan ook een beetje Grieks lezen en ik ken wat Hongaars. Dat komt omdat Vojvodina, de regio waar ik woon, meerdere culturen en talen heeft. Die provincie grenst ook aan Hongarije.

Ik ga graag naar het buitenland om de eetcultuur te ontdekken. Ik ben gek op drankjes. Mijn doel is om in elk land ter wereld een drank te proberen. Als souvenir zou ik graag van elk land waar ik naartoe ga flesjes bier of een andere typische drank willen meebrengen. Ik doe dat nu ook al. Gelukkig worden de meeste van mijn favoriete drankjes geïmporteerd naar Servië. Ik ben bijvoorbeeld grote fan van Duits bier. Onlangs een video waarin Belgisch en Servisch bier vergeleken werd. Nu staat Belgisch bier bovenaan op mijn bucketlist. De eerstvolgende keer dat ik uitga, bestel ik dat.”