WK wielrennen vrouwen: ‘Nederland is de te kloppen ploeg’

Komende zaterdag vindt het WK wielrennen voor vrouwen plaats in Leuven. De rensters zullen 157,7 kilometer moeten afleggen tussen Antwerpen en Leuven. Wij blikten vooruit met Dries De Zaeytijd, auteur van een aantal wielerhistorische boeken.

Nederlanders als favoriet

Zoals vaak is het kijken naar de Nederlanderse dames, ook volgens Dries De Zaeytijd. ‘Vooral de Nederlandse ploeg is favoriet voor morgen. Ze hebben de beste rensters in de breedte en zijn absoluut de te kloppen ploeg.’, aldus De Zaeytijd. De oranje equipe bestaat dit jaar opnieuw uit acht ijzersterke dames met onder andere ex-wereldkampioenen Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Chantal van den Broek-Blaak. Volgens De Zaeytijd steekt één vrouw erbovenuit: ‘Marianne Vos is de grote favoriete. Het parcours ligt haar en ze heeft altijd een sterke sprint in huis.’

Het Nederlandse team heeft mooie herinneringen aan grote kampioenschappen, maar ook minder mooie. De samenwerking liep al vaak stroef bij onze noorderburen, maar dat zal zaterdag geen probleem zijn volgens De Zaeytijd: ‘Als ze focussen op dat ene doel, namelijk wereldkampioene worden, dan zal de samenwerking vlot verlopen.’

Andere mogelijke hoofdrolspeelsters

Naast de Nederlandse dames zijn er uiteraard nog een hele reeks andere favorieten. Elisa Longo Borghini, Cecilie Uttrup Ludwig en Elizabeth Deignan zijn enkele dames die de koers hard zullen willen maken. Wanneer een omvangrijke groep naar de streep zou trekken, is het uitkijken naar snelle dames als Coryn Rivera en Elisa Balsamo.

Ook de Belgische dames kunnen zeker een rol spelen. Nationaal kampioene Lotte Kopecky toonde de afgelopen weken haar hoogvorm door de slotetappe van de Challenge by La Vuelta op haar naam te schrijven. De Zaeytijd vindt dat ook Jolien D’hoore een rol kan spelen: ‘D’hoore is de perfecte wegkapitein. Met haar ervaring kan ze Kopecky begeleiden richting een eventuele sprint.’

Parcours

In de 157,7 kilometer tussen Antwerpen en Leuven liggen 20 heuveltjes. Het zwaartepunt ligt in de zogeheten Flandrien-ronde, met zware klimmetjes als de Smeysberg en de Moskesstraat. De top van die Smeysberg ligt wel op bijna 50 kilometer van de streep. In de laatste 30 kilometer krijgen de rensters nog twee ronden met telkens vier heuveltjes voorgeschoteld. Die hellingen zijn op papier echter minder zwaar dan die in de Flandrien-ronde.

Toch kan er volgens De Zaeytijd nog heel wat gebeuren in de laatste 30 kilometer. ‘Ik heb naar de juniorenkoers gekeken en dat slotcircuit is toch nog lastiger dan gedacht. Het is moeilijk om te vergelijken met de vrouwen, maar ook op die laatste hellingen is nog wat mogelijk.’

Wie wereldkampioene wordt, zullen we zaterdag omstreeks 17u weten.