Foto door Thibaut Timmermans

Zulte Waregem versus KV Kortrijk: Wie zal de Vlasico winnen?

Zaterdag komt KVK op bezoek bij Zulte Waregem. De eerste ontmoeting van dit seizoen is de 79ste keer in de geschiedenis dat ze elkaar te lijf gaan. Wie maakt volgens de statistieken meer kans?

KV Kortrijk ontstond in 1971 uit een fusie van de clubs Sport en Stade. De Kerels stonden zes jaar later in Eerste Nationale. SV Waregem promoveerde al in 1966 naar de hoogste reeks en werd daar een vaste waarde.

De allereerste ontmoeting

Kortrijk raakt in 1976 de Eerste Klasse binnen en niet veel later is de eerste confrontatie tussen de rivalen. Op 19 december daalt KVK af naar het Regenboogstadion. De thuisploeg, SV Waregem, getraind door André Van Maldeghem en de bezoekers, KV Kortrijk, getraind door Lucien Masijn. De eindstand is 2-2, de punten worden gedeeld.

KV Kortrijk en het toenmalige SV Waregem staan 38 keer tegenover elkaar: dertig keer in Eerste Nationale, de laatste zes keer in Tweede Nationale en tussendoor twee keer voor de Beker van België. In die 38 wedstrijden werden de punten veertien keer gedeeld en ze wonnen elk twaalf keer.

SV Waregem wordt SV Zulte Waregem

In het jaar 2001 ontstaat SV Zulte Waregem na een fusie. De nieuwe club start in het derde nationale. Aangezien KV Kortrijk juist dat seizoen zich ook in Derde Klasse bevond, stonden er meteen twee derby’s op de planning. Zulte Waregem won de eerste en promoveerde meteen dat seizoen. Kortrijk won de tweede derby.

Vaste eersteklassers

In 2007-2008 beukt KVK de poort naar eerste klasse weer open, via een tweede landstitel in het bestaan van de club. Sindsdien zijn SV Zulte Waregem en KV Kortrijk vaste eersteklassers.

De rivalen, KVK en Zulte Waregem, hebben elkaar tot hiertoe 40 keer ontmoet: twee keer in derde nationale, twee keer in tweede nationale, twee keer in de Beker van België en 34 keer in eerste nationale. Van al die confrontaties won Kortrijk er vijftien, Essevee zeventien en eindigde het duel acht keer op een gelijkspel.

Samengevat

De affiche KV Kortrijk versus Zulte Waregem is al 78 keer gespeeld geweest. Essevee won 29 keer, KVK 27 keer en ze speelden zowaar 22 keer gelijk. De grootste overwinning was voor Kortrijk, een 0-5 overwinning in de Europa League Playoff.

Een paar weetjes over de derby

  • Kortrijk verloor niet van Waregem tussen 2009 en 2011.
  • Tussen 2010 en 2015 kon KV Kortrijk 11 keer na elkaar niet winnen.
  • Van 2016 tot 2018 won Zulte Waregem vijfmaal met tussenin één gelijkspel.
  • Bij de laatste ontmoeting tussen de twee ploegen verbrak Essevee een reeks waarin ze al acht keer niet konden winnen.

Luka Elsner, huidige trainer van Kortrijk en Francky Dury, zijn collega bij Waregem, zullen het allebei zeggen: aan statistieken heb je niets wanneer het eerste fluitsignaal gaat. Toch zijn ze altijd zeer interessant en zeker bij deze twee rivalen die al jaren aan elkaar gewaagd zijn.

De aftrap van deze historische derby is zaterdag om 18u30.