“We merken dat de horeca wat traag op gang komt, mensen zijn nog bang.”

Binnen enkele dagen is het 1 oktober en dat betekent nieuwe maatregelen. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat vele zelfstandigen het soms moeilijk hadden. Hoe hebben ze dit zelf ervaren en wat vinden ze van de nieuwe maatregelen? Café Astor in Lauwe kijkt alvast uit naar de nieuwe stap naar meer vrijheid. 

Op 1 oktober veranderen er verschillende coronamaatregelen. Op zeventien september gaf het overlegcomité groen voor het versoepelen van enkele maatregelen. Hieronder valt ook het weglaten van mondmaskers op verschillende plaatsen. Dit geldt echter niet in Brussel en Wallonië, maar in Vlaanderen kunnen we weer naar de winkel of iets gaan drinken zonder mondmasker. 

Café Astor is gelegen in het hartje van Lauwe en staat bekend om hun gezellige etablissement. In de Koning Boudewijnstraat 133 is uitbater Franky Vansteenkiste alvast positief over de nieuwe maatregelen. “Ik ben heel blij, het is soms heel vermoeiend om de mensen steeds op hun plicht te wijzen. Als ze een glaasje gedronken hebben kunnen ze het dragen van hun mondmasker soms wel eens vergeten. Wij vinden dit een verantwoorde beslissing, de meeste mensen zijn nu ingeënt tegen het coronavirus”, klinkt het. 

Terug zoals vroeger

Negen maanden moest Café Astor de deuren sluiten, en dat is natuurlijk niet niets. Ze waren heel enthousiast om het normale leven weer wat op te pikken, maar merkten toch dat het nog niet helemaal normaal is. “We merken dat de horeca wat traag op gang komt, vele mensen zijn nog bang.“

Café Astor is niet alleen een gezellige plaats, maar is ook het supporterslokaal van de Rode Duivels en Red Flames. Bij de ‘Duivels Lauwe’ kun je er steeds de matchen volgen. Ook buitenlandse verplaatsingen gingen door, maar door corona kon dit ook niet meer. “In de toekomst willen we buitenlandse verplaatsingen zeker weer laten doorgaan.”

Vaste klant, Toon Debonne, is alvast erg te spreken over het lokale café. “Persoonlijk ben ik een persoon die zeer graag houdt van het volkse gebeuren. Het fijne aan Café Astor is dat iedereen welkom is en ook iedereen tegen iedereen praat. Kan ook niet anders in dit volkse café. Na het werk snel nog 1 à 2 pintjes drinken om na te keuvelen over de dag, voetbal of actualiteit. Het brengt de mensen een lach op hun gezicht dit samen met de vriendelijkheid van de uitbaters. In de coronacrisis viel dit weg en ik ben zeker dat bepaalde personen dit echt hebben gemist.”