Vervoersmaatschappijen staken tegen grens op loonsverhoging

De vervoersmaatschappijen in België hebben beslist om op 24 september 2021 te staken om zo druk uit te oefenen op de regering. Ze willen een verandering in de loonnormwet om zo meer ruimte te hebben om de lonen aan te passen. Hierdoor kunnen er hinderingen zijn bij het openbaar vervoer.

De socialistische vakbond ABVV organiseert vandaag een nationale staking van de nationale en regionale vervoersmaatschappijen. Dit doen ze om druk te zetten op de regering om zo een aanpassing te krijgen van de loonnormwet. Die wet zou ervoor moeten zorgen dat de lonen in België niet te hoog komen te liggen en deze dus kunnen concurreren met die van de buurlanden. De loonnorm wordt om de twee jaar opnieuw vastgelegd en beslist hoeveel de loonkosten maximaal mogen stijgen. Volgens het ABVV verhindert de loonnormwet de onderhandelingen over een eerlijke verloning. Ze willen geen herhaling van de vorige beslissing waarin de lonen maximaal 0,4 % mogen stijgen boven de index. Ze vinden dat dit aangepast moet worden aan de realiteit.

De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening gelegd waardoor nog ongeveer 60 procent van hun ritten gereden worden. Daardoor kun je op hun website een attest vinden om af te geven aan je directie of werkgever als je bus niet rijdt en je dus niet op tijd op je school of werk kan geraken. De MIVB verwacht een veel grotere hinder, niet enkel doordat hun werknemers zullen meedoen aan de staking maar ook omdat deze grotendeels doorgaat in onze hoofdstad en dus de manifestanten door de straten zullen lopen waar zij passeren. De NMBS wist nog niet of zij veel last zouden hebben van de staking maar alles is te volgen via hun website.

De betoging start om elf uur aan het station van Brussel-Noord en eindigt in het Zuidstation. Tijdens de staking geldt nog steeds de mondmaskerplicht. Aan het eindpunt volgen er enkele toespraken van onder andere de voorzitter en algemeen secretaris van het ABVV.