Kurt Windels

Van student naar burgemeester ?

2020 was voor heel wat studenten niet het makkelijkste jaar. Lessen vonden online plaats en elkaar ontmoeten kon niet. Mensen moesten zich dus heruitvinden, ook studenten. Heel wat jongeren sloten zich daarom aan bij een studentenvereniging of studentenclub. Studentenverenigingen gaan al een lange tijd mee. Er zijn heel wat oud-leden die tevreden terugblikken op hun studententijd in een studentenvereniging, maar ook nieuwe studenten vinden nog altijd de weg naar dergelijke clubs. Onder die mensen ook Kurt Windels, burgemeester van Ingelmunster, en Lilan Halwyn, eerstejaarsstudent aan Howest. 

Oud-lid Politeia

Kurt Windels (46) begon zijn studentenloopbaan aan de universiteit van Gent. Hij wou al langer iets doen rond politiek. ‘Politieke en sociale wetenschappen’ was dus een logische studiekeuze. Het was al snel duidelijk dat hij zich naast het studeren ook nuttig wou maken voor andere studenten. In 1995 werd hij lid van studentenvereniging ‘Politeia’. Daar stopte het niet want in 1996 werd hij, tot 1997, voorzitter van de vereniging. 

Volgens hem zijn er wel grote verschillen tussen de verenigingen. “Je had eigenlijk twee soorten clubs. Bij de moederverenigingen was het drinken en feesten meestal belangrijker. Onze club was een faculteitsvereniging. Deze is gekoppeld aan de richting zelf, hetgeen je studeert.”, zo getuigt hij. Ook vertelt hij, “Wij deden bijvoorbeeld de boekenverkoop voor die richting, maar evengoed een debatavond. Zo konden we het fijne ook aan het vakgebied koppelen en leerden we ook van elkaar. Wij zorgden dat er quasi iedere dag een activiteit was voor de studenten. Politieke en sociale wetenschappen was een grote richting, met ongeveer 1500 studenten. Als ‘nieuweling’ loop je daarin verloren.  We wilden absoluut vermijden dat studenten zich alleen gingen voelen. Iets wat ik zelf ook heel belangrijk vond. Wij waren met andere woorden, de schakel tussen student en universiteit.”

Hij heeft tot op vandaag geen seconde spijt van zijn inschrijving bij de studentenvereniging. “Hetgeen dat ik nu doe heeft nog altijd zijn fundamenten in datgeen wat ik in de tijd geleerd heb van de studentenvereniging.” vertelt hij. “Ook het meehelpen, ‘de schouders onder een project plaatsen’, heeft mij goed voorbereid op het politieke leven.”

Inschrijven of niet ?

Lilan Halwyn

Lilan Halwyn (19) begon enkele dagen geleden aan haar opleiding in het hoger onderwijs. Ingeschreven in een studentenvereniging is ze nog niet, maar als het van haar afhangt loert die belissing nu al om de hoek. “Ik ben sociaal en zou graag nieuwe mensen leren kennen.”, zegt Lilan. De gebeurtenissen bij studentenvereniging ‘Reuzegom’ schrikken haar niet af. “Ik heb er over nagedacht, maar ik ben er zeker van dat je niet alle studentenclubs over dezelfde kam mag scheren, ze hebben niet allemaal dezelfde mentaliteit.”

Studentenverenigingen hebben hun roots in het verleden maar ook nieuwe studenten zijn nog voor het concept te vinden. Ze helpen je een eigen persoonlijkheid te vormen. Ervaringen en sociale contacten worden ook meegenomen in het latere leven. Het is en blijft voor sommige studenten een belangrijk onderdeel in hun loopbaan.