pixabay

Van autoloze wereld naar autovrije zondag

Naar aanleiding van de autoloze zondag in Kortrijk en vele andere Belgische steden, duiken we nog eens terug in de tijd. 50 jaar geleden waren files onbestaand, tegenwoordig organiseren steden jaarlijks autovrije zondagen om onder andere klimaatopwarming tegen te gaan. Hoe zijn we geëvolueerd van autoloos naar autovrij?

File op de E40, ongeval op de ring van Brussel. Auto’s zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ze worden steeds sneller, flitsender en veiliger. Het is een wereldmarkt waar miljarden euro’s in rondgaan. Van autoloos naar autovrij in 50 jaar.

Geschiedenis van de auto

Rond 1885 ontstonden de eerste gemotoriseerde voertuigen. Van succes was er geen sprake. Het was een hebbeding voor de allerrijksten. Autobedrijven rezen als paddenstoelen uit de grond, maar gingen vaak even snel weer failliet. Het was een markt met veel risico’s en weinig vraag.

Henry Ford zorgde in 1903 voor een revolutie in de auto-industrie. Hij introduceerde de lopende band waardoor auto’s goedkoper en sneller konden geproduceerd worden. Het werd een schot in de roos. Model T werd dan ook 1 van de meest succesvolle automodellen ooit.  

Milieu-impact

Tegenwoordig is de auto het meest verkochte gemotoriseerde voertuig ter wereld. Bij gemotoriseerd komen ook helaas ook schadelijke stoffen kijken. Doordat de auto zo ingeburgerd is en bijna ieder gezin er wel één ter beschikking heeft, heeft dit een zeer grote impact op ons klimaat.

We weten al langer dan vandaag dat auto’s een gevaar zijn voor het milieu. Alvorens je überhaupt met een auto kan rijden, moet hij eerst gemaakt worden. Dit proces kost al het equivalent van vijf jaar rijden op benzine. Om die vijf jaar te compenseren, zou je 300 bomen moeten planten. Bovendien heb je nog geen voet in je nieuwe auto gezet.

Gelukkig zijn bedrijven op zoek naar alternatieven om de uitstoot te verminderen. Zo ontwierpen bedrijven auto’s die op waterstof of aardgas rijden. Het alternatief beschikte over te weinig voordelen, waardoor de overgrote meerderheid rustig bleef verder rijden met een klassieke wagen. Gelukkig zien bedrijven in dat er verandering nodig is. Belangrijke figuren als Elon Musk zetten een nieuwe trend in. Elektrische wagens maken hun intrede.

Autovrije zondag

Het is een simpel concept: straten zonder gemotoriseerd verkeer. Kinderen kunnen zonder gevaar spelen op straat, en het klimaat kan een dagje bekomen. De stad Kortrijk gaf alvast het goede voorbeeld door op zondag 19 september auto’s te verbieden in de binnenstad, wat een succes werd.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat er geen auto’s te bespeuren waren. Nul komma nul. Wat er daar tegenover stond waren honderden fietsers die in alle rust door de straten konden fietsen. Maar liefst 40 bands waaronder DANSSTORM brachten stad Kortrijk in muzikale sferen. Duizenden kinderen stoeiden op het asfalt zonder een streng toeziend oog van mama of papa. Van sunday funday gesproken.