Bron: Pixabay

Vaccinatie op de werkvloer, een goed idee of niet?

De Vlaamse regering heeft een kader uitgewerkt voor de vaccinatie van coronavaccins op de werkvloer. Dat maakten Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) bekend. Het doel is om de vaccinatiecampagne een nieuw duwtje in de rug te geven.

Om als bedrijf te mogen deelnemen aan de vaccinatie op de werkvloer moet men voldoen aan enkele voorwaarden. Het bedrijf moet een vaccinatiegraad van minder dan 70 procent hebben en minimaal 100 werknemers in dienst hebben, ook is het nodig dat de werknemers zelf kunnen kiezen voor vaccinatie.

Wanneer er aan die voorwaarden voldaan is kan de vaccinatie op de werkvloer in gang worden gezet. Dit is dan de taak van de arbeidsgeneeskundige, die contact opneemt met het lokale vaccinatiecentrum. Er zijn twee manieren om de werknemers te laten vaccineren. De vaccins kunnen afgehaald worden bij de vaccinatiecentra of er kan een mobiel team van het vaccinatiecentrum ter plaatse komen vaccineren, dit hangt wel af van de capaciteit van het centrum.

Averrechts effect op vaccintwijfelaars

Volgens minister Beke zou door deze stap te zetten de vaccinatiegraad opgetrokken worden. Veerle Decorte, arbeidsgeneeskundige in Brussel en omstreken is echter van een andere mening. “Ik heb het gevoel dat de vaccintwijfelaars nog meer tegen het vaccin zijn hoe meer je ze probeert te motiveren.” Volgens Decorte zal deze vaccinatie op de werkvloer dan ook niet veel effect hebben. “Iedereen heeft ondertussen al tijd genoeg gehad om te beslissen of ze zich willen laten inenten, dat zal daardoor niet veranderen.” Het zou zelfs een tegendraads effect hebben volgens haar. “Ik heb het gevoel dat ze nog een stukje hysterischer gaan worden. Ze vinden: dat is mijn beslissing en jullie moeten zich hier niet mee bemoeien”

Decorte gaf ook nog wat meer duiding over wie er aan de vaccinatiegegevens kan komen en wat er geweten is. Hieruit blijkt dat de bedrijfsarts niet weet of een werknemer is ingeënt wanneer dit buiten de werkvloer is gebeurd. Als de werknemers zijn gevaccineerd binnen het bedrijf waar ze werken staat dit wel in hun medisch dossier en is dit bij gevolg ook zichtbaar voor de bedrijfsarts.