Ook in Kortrijk bestaat de trend om tweedehandskledij te kopen. Foto: Free-Photos/Pixabay

Tweedehandskledij ook populair bij studenten

Een trend die we de laatste jaren sterk zien toenemen is tweedehandskledij kopen en verkopen. De markt voor vintage kledij wordt tegen 2023 dubbel zo groot. Een kledingstuk kopen dat al van iemand anders is geweest, blijkt voor velen geen drempel te zijn.

Vanwaar komt de hype?

De vintage hype is volgens Garderobe Vintage Kortrijk heel simpel te verklaren: “De klanten kunnen degelijke stukken kopen voor een lagere prijs. Vroeger keken mensen neer op tweedehandskledij. Het was zogezegd voor de mensen met een beperkt budget, maar vaak verkopen wij duurdere stukken dan gewone kledingswinkels.”

Ook De Kringloopwinkel in Kortrijk herkent deze zaken. “Voor sommigen heeft het met de prijs te maken, maar bij jongeren is het een echt hype om bepaalde stukken op de kop te tikken.” Steeds meer mensen doen niet meer aan ‘fast fashion’ om zo hun steentje bij te dragen aan het milieu. Het is zelfs prettig voor hun portemonnee. Tweedehandswinkels verkopen ook exclusieve vintage stukken. Dat ondervinden ze ook bij Garderobe Vintage Kortrijk: “Mensen komen vaak naar onze winkel om exclusievere kledingstukken te kopen.”

Komen dan vooral studenten over de vloer?

Bij Garderobe Vintage Kortrijk is dat alvast niet het geval. “Er is een mooie mix van klanten tussen de 20 en 60 jaar. Het is moeilijk om te zeggen welke leeftijdscategorie meer aandeel heeft bij mijn klanten, het is vrij gelijk verdeeld.”

Bij Kringloopwinkel Kortrijk zien ze dan vooral het aandeel van de jongeren sterk groeien. “Naast ons vast cliënteel krijgen we vaker jongeren over de vloer, op dit ogenblik zitten we volop in de studentenperiode. Bij onze collega’s van Kringwinkel Ateljee in Gent zien ze die toename van studenten nog veel meer.”

Tweedehandskledij in Kortrijk

Naast Garderobe Vintage Kortrijk en De Kringloopwinkel zijn er nog vele andere tweedehandswinkels te vinden in Kortrijk. Zo heb je ook nog de winkelketen Think Twice, die tweedehandskleding een waardig leven probeert te geven. Zij hebben ondertussen ook een zaak in Kortrijk. Met ook De Bazaar, Modemoiselle² en Passe-Partout zijn tweedehandswinkels in Kortrijk niet meer op een hand te tellen.