Topsport en studeren, het kan

Studeren is al een hele opgave op zich, maar soms combineert een student dat nog met een topsportstatuut. Een van die personen is Tijl Van Looveren (18). Hij combineert de opleiding LO, met het spelen in tweede klasse van het volleybal. Een niet altijd even simpele opgave.

Tijl Van Looveren is al zijn hele leven gepassioneerd door volleybal. Hij speelt het al sinds zijn vijfde en droomt er nu nog van om er een carrière uit te halen. In zijn jongere jaren was volleybal maar een hobby. Bij Amigos Zoersel leert hij van het spelletje genieten, maar vanaf zijn vijftiende veranderde dat. Hij verlaat Amigos en gaat naar de topsportschool in Vilvoorde. En enkele jaren later speelt hij in tweede klasse bij VC Feniks Haacht.

In het begin lukte de combinatie school en volleybal nog aardig, maar de druk begint toe te nemen vanaf hij meer moet trainen. Bij de U15 van de Amigos zit hij aan elf uur per week training en dan nog eens in het weekend wedstrijden. Dit maakt dat hij veranderd naar de topsportschool zodat hij makkelijker sport en school kan combineren.

Topsportschool Vilvoorde

In Vilvoorde volgt hij les met leeftijdgenoten die hetzelfde meemaken. De studiedruk ligt lager omdat er een grote focus ligt op de carrière van de jongeren. Professionals begeleiden de leerlingen om de juiste schema’s te maken om school niet te verloederen, maar toch meer te kunnen trainen.  

In de topsportschool volgt hij niet alleen les, maar speelt hij ook in een team. Naarmate de jaren verstrijken, begint de druk ook nog altijd meer toe te nemen. Er komen steeds meer trainingen op hem af, maar op school moet hij toch blijven presteren.

Een stapje hoger

Op het einde van het middelbaar moet hij een immens lastige keuze maken. Ofwel focust hij zich volledig op zijn sport, hij blijft studeren en sporten combineren of hij keert zijn sport de rug toe en focust zich volledig op zijn studies. Hij kiest ervoor om de combinatie van school en sport te behouden. Om het hem gemakkelijker te maken, kiest hij voor een opleiding dicht bij zijn nieuwe club Feniks Haacht die in tweede klasse speelt.

Om toch verder te kunnen studeren kiest hij voor de opleiding LO en bewegingsrecreatie aan de UCLL in Leuven. Zo heeft hij iets van fysieke training op school en kan hij die meedragen naar de club. Een ander hulpmiddel is zijn traject langer maken. In plaats van drie jaar over zijn studie te doen zal hij er vijf jaar over doen.

Dit topsportstatuut kan niet iedereen zomaar aanvragen. Hiervoor moet je een bepaald aantal trainingen en wedstrijden op hoog niveau spelen. Iets wat Van Loveren doet. Op dit moment traint hij 22 uur in de week en speelt hij wedstrijden en toernooien in het weekend.

De nationale ploeg

Zijn kwaliteiten bij Feniks Haacht is ook de Belgische Volleybalbond opgevallen. Hij mag al een paar keer meespelen bij de U19 van België. Deze zomer mocht hij mee met de ploeg om het WK U19 te spelen in Iran. Waar ze verloren tegen Duitsland in de achtste finales.

Voor Van Looveren was dit een unieke belevenis, ook omdat zijn jongere broer Berre (16) ook in de selectie zat. “Het is al fantastisch om een WK mee te maken als België zijnde. Om dat met je broer te mogen delen is al helemaal wonderbaarlijk”, zegt Van Looveren.

Toekomst

Feniks Haacht is niet het eindstation voor Tijl. Hij vertelt: “De bedoeling is om binnen de twee jaar een stap te zetten naar eerste klasse. Iets wat er dik in zit. Op dat moment zal ik de studie wat opzij zetten, maar misschien later hervatten. In volleybal is het onmogelijk om te leven van een spelersloon. Er moet altijd een plan B zijn voor na de carrière.”