"Too Good To Go" geeft maaltijden een tweede leven. (Bron: Unsplash)

Too Good To Go: geen sprake van verspilling

De app ‘Too Good To Go’ gaat de strijd aan met de houdbaarheidsdatum. Kies je locatie en een winkel die meewerkt, bestel je maaltijd en pik die op. Let wel, alle maaltijden die de organisatie aanbiedt zijn nipt over tijd.

‘Too Good To Go’ zegt ‘neen’ tegen voedselverspilling. De organisatie heeft een netwerk uitgebouwd van bakkers, restaurants en winkels die hun overschotten te koop aanbieden. Dat concept verwerkten ze in een app, waar mensen makkelijk kunnen bestellen. Spar, Carrefour en Delhaize werken mee. Door het groot aantal deelnemers kan de app ook vegetarische producten en gerechten aanbieden. Hun doel is om zoveel mogelijk maaltijden te redden die eigenlijk nog ok zijn.

Hoe gaat het in zijn werk? De applicatie vraagt je locatie en bekijkt wat er voor jou beschikbaar is in de buurt. Op je scherm krijg je dan te zien wat er in de aanbieding is. Dat gaat van brood tot fruit of zelfs volledige maaltijden. Meestal werken de deelnemende organisaties met de zogenaamde ‘Magic Box’: een combinatie van voedsel waarvan je niet weet wat die bevat. Eens je iets gevonden hebt, kan je via de app het pakket reserveren. Vervolgens krijg je een voucher die je dan meeneemt naar de zaak in kwestie. Wanneer je die toont, krijg je jouw bestelling.

Wat kost dat?

De organisatie streeft ernaar om de prijzen zo laag mogelijk te houden. De applicatie is gratis en de prijzen van hun aanbod zijn significant lager dan de originele prijs. Voor enkele broden betaal je 3 euro. Een ‘Magic Box’ kost standaard 4,49 euro, terwijl het pakket meestal bijna 15 euro waard is.

Tevreden klanten?

Amber Dewaele, studente Grafisch Ontwerp uit Harelbeke die de app frequent gebruikt, is enthousiast. “Too Good To go zit echt goed in elkaar. Het geeft je de mogelijkheid je steentje bij te dragen in de strijd tegen voedselverspilling. De prijzen zijn zeer laag en de pakketten zijn telkens van een goede kwaliteit. Als vegetariër heb ik nog nooit problemen gehad en het aanbod is zeer groot. Het is vooral handig wanneer ik op kot ben, want zo hoef ik vaak niet zelf te koken.”

Het fenomeen komt overgewaaid uit het buitenland. De organisatie bracht de app al uit onder andere in Denemarken, Nederland, de Verenigde Staten en sinds kort in België. Ondertussen gebruiken al meer dan 10 miljoen mensen ‘Too Good To Go’.