Staat er na drie jaar gerechtigheid op de agenda voor Sanda Dia?

Nu er een startdatum gekozen is voor het proces van Sanda Dia kan er eindelijk schot in de zaak komen. Drie jaar na de dood van de student uit de voormalige studentenclub Reuzegom is nog geen enkel lid veroordeeld. Onze redactie geeft een overzicht van wat er de afgelopen drie jaar gebeurd is.

Studentendopen zijn al jaar en dag een vast begrip in het studentenleven. Het is het moment waarop je als schacht (kandidaat-lid) de overstap maakt naar vast lid van een vereniging. Deze ontgroening gaat gewoonlijk gepaard met vernedering, smerigheid en een stevige dosis alcohol. Dit was niet anders bij Reuzegom schacht Sanda Dia en zijn twee mede-schachten.

4 december 2018

De ontgroening van Sanda en zijn medestudenten begon met het verkopen van rozen in het stadscentrum van Leuven. Wanneer je er niet genoeg verkocht, werd je gestraft met smerig eten zoals melk met brokken, een vetbol voor vogels en een blik bier van Gordon’s gemengd met visolie.

Ondanks 700 rozen te verkopen die dag, moesten de schachten zich op hun knieën zetten en vragen beantwoorden. Antwoordden ze fout, dan moest er gedronken worden. En veel ook. Het doel van de ‘quiz’ was dat ze zich weinig of niets zouden herinneren. Hierop volgde een cantus. Op dit moment lagen de schachten stomdronken op de grond. Volgens de traditie van studentenclub Reuzegom is dit het moment dat de leden op de schachten urineren, wat toen ook gebeurde.

5 december 2018

Dag 2 van de doop. De groep trok richting Vorselaar. Sanda zag nog af van de dag ervoor. Hij was suf, had een zware kater en moest tijdens het wandelen ondersteund worden. Hij zou echter zelf tegen een bezorgde omstaander gezegd hebben dat hij oké was.

Zijn mede-schachten moesten op dit moment een put graven waar ze met drie in moesten zitten. Hier volgde een vervolg op de vernederingen van de dag voordien. Ze kregen een emmer ijskoud water over zich heen en moesten de kop van een aal afbijten. Dit allemaal terwijl de leden hen beledigden en vernederden. Wanneer ze zich verplaatsen over het terrein moest dit op handen en knieën, met het hoofd naar beneden.

Toen volgde er voor Sanda een fatale proef. De schachten moesten een levende goudvis opeten en vervolgens visolie drinken tot de vis er weer levend uitkwam. Bij Sanda lukte dit niet waardoor hij een tweede vis en extra visolie moest doorslikken. Van de drie liter visolie die de Reuzegommers voorzien hadden, bleef na de ontgroening nog maar de helft over.

Op dit moment begon Sanda trager te praten en zijn reactie verslechterde ook snel. De twee mede-schachten merkte dit op en riepen de leden om duidelijk te maken dat het niet goed met hem ging. Hij zou ineengekrompen van de kou in de put hebben gezeten. Sanda werd eruit gehaald en aan een kampvuur gelegd om op te warmen. Hij reageerde niet.

Sanda overleed op 7 december, twee dagen na de Reuzegomdoop.

8 december 2018

Seniorenkonvent Leuven, de koepelorganisatie van de Vlaamse jongensstudentenclubs, trekt de erkenning van studentenclub Reuzegom “met onmiddellijke ingang” in.

Zomer 2020

Het parket van Limburg bevestigt dat achttien leden van de Leuvense studentenclub Reuzegom worden doorverwezen naar de raadkamer. Het parket vraagt een vervolging voor onterende behandeling, toediening van kwalijke stoffen en onopzettelijke doding.

GAIA stelt zich burgerlijke partij wegens dierenmishandeling door Reuzegom tijdens fataal doopritueel. Dit was ook niet de eerste keer, in 2009 hebben ze een big dettol laten drinken en daarna het dier neergeschoten.

De KU Leuven heeft zich benadeelde partij gesteld. Dit wil zeggen dat zij inzage wil krijgen in de zaak. De universiteit wacht op goedkeuring.

1 september 2020

De VUB (Vrije Universiteit Brussel) start een interne orde- en tuchtprocedure op. Dit naar aanleiding van een mogelijke betrokkenheid van een student bij de dood van Sanda.

4 januari 2021

Zeven leden van de vroegere studentenclub Reuzegom krijgen schorsingen van één of meerdere jaren.

7 juni 2021

De advocaat van een van de beklaagden heeft een wrakingsverzoek ingediend. volgens hem zou de rechter vooringenomen zijn. Sven Mary, de advocaat van de familie van het slachtoffer vindt dit “een zoveelste vertragingsmanoeuvre en een zware slag voor de nabestaanden van Sanda.”

28 juni 2021

De voorzitter van de raadkamer moet niet worden vervangen. Dat heeft het Hof van Beroep in Antwerpen beslist.

5 augustus 2021

De beslissing is gevallen. Achttien leden van de vroegere studentenclub Reuzegom zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden volgens de raadkamer in Hasselt. Het proces komt er sowieso, de vraag blijft alleen wanneer.

24 september 2021

De start van het proces. Er wordt nog niet inhoudelijk gepleit, het is enkel een inleidende agenda zitting. Achttien voormalige reuzegom leden zullen voor de rechtbank verschijnen. Op deze dag worden afspraken gemaakt in verband met het proces. 

De voormalige reuzegom leden worden beschuldigd van het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, schuldig verzuim en mensonterende behandeling. Daar staan straffen tot vijftien jaar op, niet alle achttien leden waren continu aanwezig op de doop en zullen dus niet allen dezelfde straf krijgen.

Velen onder hen zijn zonen van invloedrijke mensen zoals ondernemers, een dokter, een rechter,… . Ze noemden zichzelf hierdoor ook de toekomstige elite van Vlaanderen. De leden worden vertegenwoordigd door verschillende topadvocaten. Waarschijnlijk zullen ze allemaal pleiten dat hun cliënten al genoeg gestraft zijn en dat ze dit niet gewild hebben.

Er is beslist dat het proces zal starten op 22 april 2022. Hopelijk volgt er dan eindelijk gerechtigheid voor Sanda Dia.