Het derde seizoen van Sex Education is sinds 17 september te zien op Netflix. (Bron: Pixabay)

‘Sex Education’ doorbreekt alle taboes in seizoen 3

Meer dan anderhalf jaar wachten was het op het derde seizoen van ‘Sex Education’, maar na een minuut in de eerste aflevering is het alsof het nooit is weggeweest. De aflevering begint met een verzameling scènes waarin we enkele personages zien vrijen. Maar ‘Sex Education’ is veel meer dan dat. In de vorige seizoenen zorgden de makers ervoor dat praten over seks en geaardheid niet langer taboe is.

Dit seizoen komen er nieuwe thema’s aan bod. We maken kennis met Hope Haddon, het nieuwe schoolhoofd. Op het eerste gezicht is iedereen fan van hun nieuwe directrice, maar na een tijdje beseffen de studenten dat Hope toch niet zo’n aanwinst is voor Moordale Secondary School. Hope is gearriveerd met een doel, de school terug een goede reputatie geven en ervoor zorgen dat de media niet langer over ‘seksschool’ spreken.

Ook Cal Bowman heeft het moeilijk met het nieuwe schoolhoofd, Cal is het eerste non-binaire personage in de serie. Hope heeft een conservatieve visie op wat er in de school moet gebeuren en heeft hier geen begrip voor. Hope verdeelt de school in twee groepen. Enerzijds jongens en anderzijds meisjes, Cal voelt zich in geen van die twee groepen thuis.

Aimee ondervindt nog steeds de gevolgen van haar aanranding in het vorige seizoen. Ze heeft problemen om zichzelf te zijn en besluit om in therapie te gaan bij Jean Milburn. Jean is zelf hoogzwanger en heeft net een boek uitgebracht. In haar boek praat ze over tienerzwangerschappen. Met de zwangerschap van Jean doorbreken de makers ook het taboe van zwangerschappen op oudere leeftijd. Ze is 48 en heeft besloten om het kind te houden. Na enkele maanden in haar zwangerschap vindt ze eindelijk de moed om Jakob te vertellen dat ze zwanger is van hem. Samen gaan ze in relatietherapie en besluiten ze het kind samen op te voeden. Daardoor moeten Otis, de zoon van Jean, en Ola, de dochter van Jakob, samenleven. Die twee waren in een vorig seizoen een koppel, maar leven nu dus samen als ‘broer en zus’.

Otis is in het begin van dit seizoen samen met de populaire Ruby. Otis’ beste vriend Eric vormt nu een koppel met Adam. Adam heeft het nog steeds moeilijk met zijn geaardheid en durft het zijn moeder niet te vertellen. Eric gaat naar Nigeria voor het trouwfeest van een familielid, daar kan hij zichzelf niet zijn. In Nigeria wordt homoseksualiteit nog steeds niet geaccepteerd en dus moet Eric liegen tegen zijn familieleden.

Een vierde seizoen is nog niet officieel aangekondigd, maar zal er naar alle waarschijnlijkheid wel komen. Het derde seizoen had een open einde en wanneer Maeve Moordale verlaat zien we de boodschap ‘Come back soon’.

Deze Netflixserie maakt dit en meer taboes bespreekbaar. ‘Sex Education’ is ontzettend populair bij de jeugd en is daarom een belangrijke reeks voor jongeren die moeite hebben om zichzelf te zijn. Bovendien is de serie ook grappig en leerrijk.