Roger De Vlaeminck: “Alaphilippe wordt weer Van Aerts grootste concurrent”

Twee dagen voor de mannenwedstrijd op het wereldkampioenschap wielrennen is er nog geen sprake van WK-koorts bij Roger de Vlaeminck. We blikken vooruit met de zilveren medaille-winnaar van 1975.

 We werden vriendelijk verwelkomd bij Roger De Vlaeminck thuis in Kaprijke. Op de boerenbuiten, want zonder beesten leven kan de wielerkampioen niet. Voor het wereldkampioenschap, nochtans in eigen land, voelt hij geen spanning meer. Wel hoopt hij dat een Belg wint, Van Aert in het bijzonder.

Naar aanleiding van diverse ploegtactieken in aanloop naar zondag, zegt De Vlaeminck het volgende: “Er wordt van alles gesuggereerd. Het zijn domme mensen als je op Van Aert z’n wiel rijdt.”. Als grootste concurrent ziet hij Julian Alaphilippe. “Er zullen altijd een paar renners op Van Aerts wiel rijden. We spreken dan over de minder rappe renners in het peloton. Die zal Van Aert er moeten proberen af te rijden want hij is de te kloppen man.”

De Vlaeminck denkt dat iedereen in de Belgische ploeg alles zal doen om Wout te helpen. “Al kan het wel zijn dat Remco Evenepoel achter de hand wordt gehouden tot op 100 à 70 kilometer van de aankomst. Hij mag natuurlijk ook altijd meegaan in de ontsnapping, hij moet toch niet rijden.”

Tijdens het wereldkampioenschap in Yvoir van 1975 moest De Vlaeminck het kopmanschap delen met onder andere Eddy Merckx en Lucien van Impe. “Ik had het gevoel dat niet iedereen van de nationale ploeg vol doorreed in de achtervolging op latere winnaar Hennie Kuiper. Iedereen was bang zich helemaal leeg te rijden en bij een mogelijke samensmelting, geen kans meer te hebben op de overwinning. Wij waren ook met 8 of 9 kopmannen in de ploeg, hé. Zondag zijn er twee die er bovenuit steken.”  

Over de kwestie of het WK in de toekomst niet beter met merkenploegen zou moeten gereden worden, antwoordde De Vlaeminck duidelijk. “Nu kan Roglic achter van Aert rijden en met merkenploegen heb je dat niet. Voor mij mag dat meteen veranderen.”

Ook over de fysieke paraatheid van Mathieu Van der Poel twijfelt De Vlaeminck niet ondanks zijn rugproblemen: “Alleen zou de afstand een licht probleem kunnen vormen. Mocht ik Van der Poel zijn, ik rij op Van Aert zijn wiel. En let op, hé: Hollanders zijn link.” sluit De Vlaeminck af met een knipoog.