Roeselare maakt plaats voor landbouwfestival Agrotopia

Op de site REO Veiling in Roeselare wordt dit weekend en tijdens het weekend van 2-3 oktober het festival ‘Agrotopia’ georganiseerd tussen 10 en 23 uur. Agrotopia is een educatief festival over de landbouw en de voeding van de toekomst.

Bekende gezichten zoals tv-maker en wetenschapper Lieven Scheire, comedian Henk Rijckaert en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel delen er hun passie voor wetenschap met de bezoekers. Zo zal er een expo met interactieve installaties en spannende shows zijn. Agrotopia werkt samen met Inagro, het onderzoeksbureau voor land- en tuinbouw.

Een blikvanger op de festivalsite van Agrotopia is een innovatieve dakserre waar actief onderzoek wordt gevoerd naar de toekomst van serrelandbouw. De dakserre is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Inagro, een onderzoeksbureau naar tuin- en landbouw. Bart Verhaeghe van Inagro legt uit hoe een dakserre een blikvanger kan zijn op een festival. “In de eerste plaats verschilt Agrotopia natuurlijk van een klassiek muziekfestival zoals bijvoorbeeld Rock Werchter. Toch benoemen we Agrotopia zo, omdat het een educatieve mix van een pretpark en een festival is.”

“Dat maakt dat ons publiek interesse heeft in landbouw en de toekomst ervan, zoals een Werchter-bezoeker interesse heeft in Rockmuziek”, vertelt hij. “In de dakserre groeien groenten, maar op een dak, waar geen korrel grond te vinden is. De groenten groeien dus in een volledig kunstmatige omgeving, wat van de serre echt wel een interessante attractie is en zelfs een eyecatcher van Agrotopia’, besluit Verhaeghe.