“Quad”-top komt samen om macht van China in te dijken

Voor het eerst zijn de leiders van de “Quad”-top samengekomen in een top. “Quad” is een alliantie tussen Japan, de VS, Australië en Indië in de Indo-Pacific-regio, een regio die zich rond de Indische oceaan en het westelijke deel van de Stille Oceaan bevindt. Daarnaast zijn ze ook de belangrijkste economische en militaire landen in die regio. Ze kwamen samen voor een top om de groeiende macht van China te bespreken, die steeds vaker de Zuid-Chinese Zee zichzelf toe-eigent

China is de afgelopen twee jaar volop bezig met het veroveren van de eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Ze eisen het grootste deel van die wateren op en dat verhindert de vrije scheepvaart die daarlangs passeert. Belangrijke handelsroutes van Japan, Australië, India en de VS lopen door de regio in Zuid-Azië.

Australië, de VS, Japan en India, de vier grootste economische en militaire landen van de regio, verenigd onder de alliantie “Quad”, treden nu samen op tegen China. De route wordt ook al gebruikt door “Quad” om jaarlijkse militaire oefeningen van de marine te houden. Dit machtsvertoon moet de veroveringsdrang van China temperen, en de Zuid-Aziatische wateren vrij bevaarbaar houden.

Geen militair conflict

Overgaan tot militair geweld wordt op dit moment nog vermeden. Maar mochten landen in Oost-Azië zoals Maleisië, Vietnam, de Filipijnen en nog anderen Chinese invloed verder accepteren, staat ook die belofte onder druk. Zo tracht de “Quad”-alliantie 5G-internet en een communicatie te ontwikkelen buiten Chinese controle om. Vooral proberen ze de veilige aanvoer van strategische goederen mogelijk te maken zoals medisch materiaal, mondmaskers, technische onderdelen en nog meer zodat deze los kunnen komen van China. Ook heeft “Quad” tijdens de vorige top in maart deze landen westerse vaccins beloofd. Momenteel zijn onder andere Maleisië, Vietnam en de Filipijnen nog afhankelijk van chinese vaccins voor hun vaccinatiecampagne.

Als laatste financiert “Quad” de infrastructuur en logistieke hubs in de landen rond de Indische en Stille Oceaan zodat deze niet in de schulden vallen en China om hulp moeten vragen. Dan komen ze in China’s “Belt and Road” initiatief terecht, wat betekent dat in ruil voor financiële middelen China vervoerswegen en infrastructuur aanlegt. Zo vergroot China stelselmatig zijn invloedsfeer. Dit probeert “Quad” ten stelligste te vermijden.