Puigdemont opgepakt na jarenlange Spaanse klopjacht

Carles Puigdemont is donderdag 23 september 2021 opgepakt op het Italiaanse eiland Sardinië op basis van een internationaal aanhoudingsbevel dat Spanje heeft opgelegd. De Spaanse overheid wil dat hij wordt uitgeleverd voor zijn rol in het onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië.

Op 27 oktober 2017 riep Catalonië de onafhankelijk uit nadat de meerderheid van het parlement het voorstel goedkeurde. Het volk en toenmalig regiopresident Puigdemont waren euforisch. Een half uur nadat de onafhankelijkheid was uitgesproken stemde een overgrote meerderheid van het Spaanse senaat voor de uitvoering van artikel 155. Dit artikel bepaald dat Madrid het recht heeft om in te grijpen in een opstandige regio.

Spanje nam toen de leiding over van de Catalonische leiders, en ze werden gearresteerd vanwege rebellie. De voormalige leiders konden tot 30 jaar cel krijgen.

Ballingschap

Vier dagen later was Carles Puigdemont in Brussel. Niet om politiek asiel aan te vragen maar om in vrijheid en veiligheid te werken. Hij wou niet terug naar Spanje tenzij hij een eerlijk proces kreeg.

In oktober 2019 werden negen van de twaalf separatisten veroordeeld. Ze kregen een celstraf van negen tot dertien jaar. Er werd dan ook een internationaal aanhoudingsbevel voor Puigdemont in werking gesteld. Terwijl dit gebeurde werd Puigdemont verkozen in het Europees Parlement waardoor hij parlementaire onschendbaarheid verkreeg.

23 juni 2021 werden de veroordeelde Catalaanse leiders vrijgelaten na gratie door de Spaanse regering. In juli nam het Europees Parlement de parlementaire onschendbaarheid af van Puigdemont, waardoor Spanje weer een aanhoudingsbevel in werking stelde. Het is door dat aanhoudingsbevel dat de Italiaanse politie hem heeft gearresteerd.

Misverstand

Volgens Puigdemont zijn Belgische advocaat Paul Bekaert is de arrestatie een misverstand die er is gekomen door slechte communicatie. Hierdoor vragen de advocaten onmiddellijke vrijlating.

Nu loopt er een procedure bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg tegen de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid. Terwijl ze de uitspraak afwachten zal Spanje hem niet meer vervolgen. De advocaten van Puigdemont wil de politieke onschendbaarheid van de Catalaanse leider herstellen.

Nu hangt de vrijlating van Puidemont af van de Italiaanse politie en het Europees Hof van Justitie. Mocht Puigdemont toch overgebracht worden naar Spanje kan hij 25 jaar celstraf krijgen. Dit zorgt voor wat ophef in Barcelona waar mensen op straat komen om te protesteren tegen de arrestatie.