Ontdek Kortrijk met de ‘ZieMietour’

De ‘ZieMietour’ is een route door het centrum van Kortrijk. De tour toont je de mooiste plaatsen van de stad en de kunst van Mie Bogaert. Het zijn dynamische bronzen beeldjes die elk een anekdote of een verhaal vertellen over de plaats waar ze staan. De kunstenares werkte voor dit project samen met dichter Joris Denoo. Hij schreef bij elk beeldje een gedicht die je kan lezen of beluisteren via de QR-code. De 7 km kan je met de fiets of te voet afleggen. Mie Bogaerts gaf ons zelf wat meer uitleg.

Wat is het idee achter de tour?

“Ik dacht: wat als er een beeld van mij in Kortrijk zou staan? Ik heb dan een dichter gezocht die dat kon ondersteunen. We wilden de mensen geen culturele tour geven, maar meer iets met verhalen uit Kortrijk. Ze zijn niet te zwaar beladen, maar ze maken wel allemaal iets duidelijk over het verleden of het heden.”

Waarom zo klein en goed verstopt?

“Zo klein omdat het bronzen beeldjes zijn en brons is nogal duur. Hoe groter je gaat, hoe meer het kost. Het is ook leuk om eens iets te gaan zoeken, dan merk je ook andere dingen op naast de beeldjes, juist omdat ze zo klein zijn.”

Waarom heeft u voor Joris Denoo als dichter gekozen?

“Ik heb vroeger nog les gehad van Joris Denoo. Hij is me altijd blijven boeien in alles wat hij doet. Toen hij eens spontaan langskwam vertelde ik hem dat ik een idee had. We hebben dan samen dat idee uitgewerkt.”