Is een goede start van de dag belangrijk voor een student? (Bron: Unsplash)

Ontbijt voor studenten: een must

Hoe belangrijk is ontbijten en wat zijn de gevolgen van niet ontbijten? Eerstejaarsstudent Maximilien Vanneste ontbijt niet vaak. Diëtiste Florence Van Colenberghe uit Waregem legt de gevolgen hiervan uit.

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

Wie geslapen heeft, moet eten, want het lichaam heeft de hele nacht gerust en veel vocht verloren. “Een energierijke start van de dag is een must. Ontbijten zorgt ervoor dat het metabolisme op gang komt. Dat heeft als gevolg dat de binnengekomen voeding omgezet wordt in energie, waarmee we ons een lange tijd kunnen voortbewegen,” zegt diëtiste Florence Van Colenberghe.

Wat is het belang van ontbijten voor studenten?

Iedereen heeft honger in de ochtend. Aangezien studenten meestal vroeg in de les moeten zijn, vergeten ze soms het ontbijt. Dat heeft negatieve gevolgen. Zo is het concentratievermogen van iemand die niet ontbijt veel lager dan iemand die wel ontbijt.

Maximilien Vanneste, eerstejaarsstudent Sportjournalistiek aan Howest, merkte dat ook in de praktijk: “Vroeger ontbeet ik nooit. Dat zorgde ervoor dat ik moeite had om wakker te blijven tijdens de lessen. Mijn concentratievermogen was ook vaak aan de lage kant.” Het grootste probleem bij studenten die niet ontbijten is dat ze sneller op school naar een automaat gaan. Daar kopen ze dikwijls iets met snelle en vooral ongezonde suikers.

Wat is nu het ideale ontbijt voor studenten?

“In de eerste plaats bevat een ideaal ontbijt voeding die iemand lekker vindt,” volgens diëtiste Florence Van Colenberghe. “Ook voldoende nuttige voedingstoffen zijn belangrijk in een ontbijt, zoals vezels en eiwitten. Vezels zorgen ervoor dat het hongergevoel langdurig gestild blijft. Fruit, dat vitamine C bevat, is ook belangrijk voor een student om de dag voedzaam te starten.”

“Persoonlijk zie ik een trend bij vrienden en jongeren in het algemeen dat ze ontbijten niet heel belangrijk meer vinden. We ontbijten als we tijd hebben en als dat niet lukt, vinden we dat niet erg,” vertelt Maximilien nog.