In Texas is het verboden om abortus uit te voeren na zes weken zwangerschap. (Bron: Maria Oswalt/ Unsplash)

Na Texas wil ook Florida termijn voor abortus verkorten

Sinds september is het in Texas verboden om abortus te plegen na zes weken zwangerschap. Nu heeft ook Republikeins volksvertegenwoordiger Webster Barnaby een wetsvoorstel ingediend om de termijn voor abortus in Florida te verkorten.

Abortus plegen na de zesde week van de zwangerschap is sinds enkele weken verboden in de Amerikaanse staat Texas. Vrouwen en abortusklinieken die de wet overtreden kunnen aangeklaagd worden. Deze abortuswet leidde tot heel wat protesten van de pro-choice-beweging in de Verenigde Staten. Ondanks die protesten wil Republikeins volksvertegenwoordiger Webster Barnaby een strengere abortuswet in Florida invoeren.

Hooggerechtshof

In 1973 besliste het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten dat je abortus kon plegen tot 24 weken zwangerschap, wanneer de foetus levensvatbaar is. Nu heeft het Hooggerechtshof een stemming gehouden om te beslissen over de wet in Texas. Het hooggerechtshof heeft sinds 2020 een conservatieve meerderheid. Vijf van de negen leden van het Hooggerechtshof beslisten om de abortuswet van Texas niet tegen te houden.

Florida

De wet in Texas heeft andere staten geïnspireerd. Webster Barnaby heeft een wetsvoorstel ingediend om strengere regels toe te passen op abortus in Florida. Hij wil abortus na zes tot acht weken verbieden. Bij het wetsvoorstel van Barnaby zijn er in tegenstelling tot de wet in Texas enkele uitzonderingen. De wet zal in Florida niet van toepassing zijn als er sprake is van zwangerschap na incest of verkrachting. In Texas kan er enkel een uitzondering worden gemaakt wanneer de zwangerschap de gezondheid van de vrouw in gevaar brengt, deze uitzondering geldt ook in Florida.   

Andere staten

Florida is niet de enige staat die de wet van Texas wil kopiëren, zes andere staten willen hun abortuswet nog verstrengen. Het gaat om de Republikeinse staten: Arkansas, Indiana, Mississippi, South Carolina, South Dakota en North Dakota.

Ohio, Kentucky, Louisiana en Oklahoma zouden ook geïnteresseerd zijn om deze wetgeving in de toekomst in te voeren.  

België

In België is abortus verboden na de 14e week van de zwangerschap. Abortus kan na deze termijn enkel nog gepleegd worden indien de zwangerschap een gevaar is voor de gezondheid van de vrouw. Als je na de 14e week zwangerschap toch nog abortus wil, dan kan je in Nederland terecht. Daar is de grens voor abortus pas na 24 weken zoals in de Verenigde Staten ook het geval is.