Vansummeren reed in 2012 een ijzersterke wegrit in dienst van Gilbert. (bron: Wikimedia Commons)

Johan Vansummeren blikt terug op laatste Belgische wereldtitel

Zondag is de grote dag voor wielerfans: de wegrit voor de mannen staat op het programma. In 2012 won Philippe Gilbert als laatste Belg de wereldtitel. In een terugblik geeft Johan Vansummeren zijn kijk op de wedstrijd. Vansummeren maakte deel uit van de ploeg die Gilbert aan de wereldtitel hielp.

Dag Johan, hoe kijk je terug op die dag?

“Die dag is een van de mooiste herinneringen die ik heb aan het wielrennen. Alles liep perfect en de sfeer zat goed in de ploeg. We hadden er allemaal hard voor getraind, zodat we die week écht in topvorm zouden zijn. Als je geselecteerd bent voor het WK, dan maak je uiteraard dat je in orde bent. We hebben er toen alles aan gedaan om de overwinning te behalen.”

Was de druk hetzelfde als nu? Met Philippe Gilbert hadden we toen ook een topfavoriet in onze rangen, net als komende zondag.

“Ja, die druk is altijd dezelfde als je een topfavoriet in je ploeg hebt. Gilbert had dat jaar schitterende uitslagen gereden en was de grote kanshebber voor de wereldtitel. Als we het toen niet goed hadden uitgespeeld, zou de pers vernietigend geweest zijn.”

Leefde het toen ook zo hard als nu? Het was toen ook dicht bij huis, in Valkenburg.

“Dat is moeilijk te zeggen. Toen leefde dat ook wel. Veel Belgen waren afgezakt naar Valkenburg, maar de voorbije week zag ik dat er enorm veel volk was op het parcours in Brugge. We komen ook uit de coronaperiode, dus dat heeft er natuurlijk ook wat mee te maken.”

Wat was jouw aandeel in de overwinning?

“Kevin de Weert en ik hebben toen echt de koers gecontroleerd. We reden meer dan 200 km op kop om ervoor te zorgen dat eventuele ontsnappingen niet ver geraakten. Achteraf bleek dat ook het beste plan, want zo hebben we Gilbert in een zetel gezet. We voelden ons persoonlijk geen wereldkampioen, maar het was wel duidelijk dat ons werk van onschatbare waarde was geweest.”

Hoe verliep de viering achteraf?

“Toen Gilbert over de meet kwam, waren we allemaal uitzinnig. Ons plan had gewerkt en Gilbert had het perfect afgemaakt. Het feestje achteraf viel op zich wel mee. Philippe is gaan vieren bij zijn supportersclub in La Redoute, terwijl wij pintjes gaan drinken zijn op café in Mol. Het bier vloeide rijkelijk. Iedereen was al goed aangeschoten toen we richting huis vertrokken.”

Wie zijn jouw favorieten voor dit weekend?
“Je hebt natuurlijk Wout van Aert en Sonny Colbrelli. Die twee hebben de afgelopen weken laten zien dat ze echt in topvorm verkeren. Colbrelli klopte Evenepoel op het EK, terwijl iedereen verwachtte dat Remco het ging halen. Van Aert versloeg dit jaar een paar van de andere kanshebbers, dus hem geef ik het meeste kans. Daarnaast heb ik het gevoel dat veel kenners Peter Sagan onderschatten. Hij heeft volgens mij ervaring genoeg om te verrassen. Voor Van der Poel en Pidcock komt het WK waarschijnlijk te vroeg, aangezien zij nog hun beste vorm zoeken na een blessure.”