In de metro van Moskou betaal je met je gezicht

In de metro van Moskou zal je binnenkort via gezichtsherkenning kunnen betalen. Donderdag werd een tegendemonstratie gegeven van het toch wel controversiële systeem. Het systeem wordt momenteel getest. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft negatief gereageerd op het gebruik van de technologie.

Passagiers zullen geen metrokaart of ticket meer nodig hebben als ze met het metronet van Moskou, één van de grootste in Europa, reizen. In de app ‘FacePay’ die gekoppeld is aan het systeem zullen ze hun informatie, een foto en hun bankgegevens moeten ingeven. De betaling met gezichtsherkenning zal de wachtrijen drastisch inkorten, omdat het systeem ‘drie keer sneller’ is dan de traditionele betaalmethodes. Dat werd bekendgemaakt door Anna Lapoesjkina, woordvoerdster van het departement transport van Moskou, op een persconferentie. De veiligheid van het systeem zou ‘verzekerd’ zijn. Journalisten mochten geen vragen stellen tijdens de persconferentie.

Het systeem wordt momenteel getest door vrijwilligers. Vanaf 15 oktober zal het systeem operationeel zijn over het volledige metronet van Moskou. Passagiers kunnen dan nog altijd gebruikmaken van de traditionele betalingsmiddelen.

In Rusland is gezichtsherkenningstechnologie aan een snelle opmars bezig. Deze technologie wordt al gebruikt in Moskou, waar tienduizenden camera’s hangen, om het naleven van de coronamaatregelen te controleren. Verschillende Russische en internationale ngo’s bekritiseren de inzet van de technologie, omdat het zou kunnen leiden tot misbruiken en datalekken. “Het gebruik van deze technologie gaat in strijd met de mensenrechten en wordt al gebruikt in politieke vervolgingen”, schreef de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vrijdag in een statement.