Het Belgische basket moet opnieuw sexy worden

Vanavond start de nieuwe BNXT League. Dat is een competitieformat met Belgische én Nederlandse clubs. Het is een noodzakelijke evolutie om het Belgische basketbal te redden.

basketbal | Kortrijk
Bron: Kortrijk.be

Het nieuwe competitieformat is een fris idee, maar haalt het ook het Belgische basket uit het slop? De laatste jaren was het Belgische basketbal allesbehalve aantrekkelijk: er zijn te weinig teams en het vorige competitieformat was geen succes meer. Daarnaast speelde de clubs te veel tegen elkaar en zo werd de competitie meer routine dan een uitdaging. In België hebben clubs zoals Filou Oostende en Antwerp Giants ondertussen naam gemaakt in Europa, maar andere clubs hebben dat nog niet gedaan en moeten de komende jaren Oostende en Antwerp Giants vervoegen op het Europese toneel.

Ook in Nederland broodnodig

De competitie wordt er dus eentje samen met de Nederlandse clubs. Basketbal staat bij onze noorderburen lager aangeschreven dan bij ons. Het niveau ligt een stuk lager en Europees doen ze het een pak minder goed dan onze Belgische ploegen. Ook Nederland kan dus een flinke opwaardering gebruiken. Voor hen moet de nieuwe competitie ook een levenslijn bieden.

De Belgische en Nederlandse clubs worden in de basketwereld “tweeners” genoemd. Dat wil eigenlijk zeggen dat ze tussen de grote en kleine basketcompetities staan. Met het nieuwe competitieformat moeten de clubs dichter aansluiten bij degene uit de grote competities. Zo zouden ze kunnen meedoen met de Europese top. Het basket van de lage landen moet dus met andere woorden opnieuw sexy worden.

Voorloper van voetbal

Al jaren proberen de Belgische en Nederlandse voetbalcompetities tot een samenwerking te komen, maar die pogingen mislukten telkens opnieuw. België botst voortdurend op het gebrek aan enthousiasme uit Nederland. Op dat vlak mogen de Belgische en Nederlandse basketcompetitie zichzelf wel een pluim op de hoed steken. Zij kwamen er financieel en sportief uit en vormen dus een voorbeeld voor de grote voetbalwereld. Benieuwd of het format nu ook een succes kan worden.