Frankrijk en de Verenigde Staten zijn al jaren trouwe bondgenoten. © Pixabay

Frankrijk en VS: vroeger alles beter, of niet?

Vorige week vrijdag haalde Frankrijk uit naar de Verenigde Staten, omdat het samen met het Verenigd Koninkrijk en Australië een Frans miljardencontract voor duikboten dwarsboomde. Het komt nogal vaker voor dat er discussie is tussen de twee bondgenoten. Als je de geschiedenis bekijkt kwamen ze vroeger veel beter overeen. Een beknopte geschiedenis:

Amerikaanse onafhankelijkheid

De Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog was een strijd tussen de Britten en Amerikaanse kolonisten gesteund door de Fransen. De Fransen waren al sinds 1776 betrokken bij de onafhankelijkheidsoorlog op vraag van Thomas Jefferson, één van de opstellers van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring. De Fransen bezorgden de Amerikanen munitie, wapens en voorraden.

Eerste Wereldoorlog

Nadat de geallieerden een blokkade zette tegen de Duitsers kwamen diezelfde Duitsers met een antwoord, ze gingen namelijk met de duikboten de zeeën verkennen om koopvaarders te torpederen. Naast schepen van de geallieerden viel de Duitsers ook neutrale schepen aan, dit werd de Duitsers kwalijk genomen door neutrale partijen waaronder de VS. De VS hielden zich lang afzijdig door de Monroedoctrine.

In het begin had de Amerikaanse aanwezigheid niet veel van nut omdat de Amerikanen vooral wapens bij de Britten te lenen maar toen zagen de Duitsers na toename van Wapenkracht ook de mankracht toenemen. Vooral dat was een kantelpunt waarin de geallieerden met onder andere Frankrijk een belangrijke overwinning boekte op de Duitsers.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog konden ze elkaars hulp goed gebruiken.
© Pixabay

De Amerikanen hielden zich net zoals in de Eerste Wereldoorlog ook niet bezig met het conflict maar toen de Amerikanen zelf werden aangevallen door Japan op Pearl Harbor op zeven december 1941. De dag achter de aanval verklaarden de Amerikanen zelf de oorlog aan Japan.

Enkele jaren later en wat het kantelpunt van de oorlog kan worden genoemd vond D-day plaats in de nacht van 5 en 6 juni 1944. Met de landing van Normandië werd er een offensief gestart door de VS, Frankrijk, Canada en het Verenigd Koninkrijk om Nazi-Duitsland te verdrijven richting het binnenland. Pas na Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies. De Duitser kwamen in de Val bij Falaise en het overwicht in de oorlog kantelde definitief weg van de Duitsers en zo lag de weg naar Parijs open en kon Parijs ingenomen worden zonder problemen. De gehele operatie waarmee D-day startte word Operatie Overlord genoemd en de bevrijding van Parijs word als eindpunt van deze operatie gezien.

Wat na de oorlog?

Na de Tweede Wereldoorlog was het niet allemaal meer zo’n rozengeur en maneschijn geweest. Ze konden elkaar namelijk weinig of geen diensten meer bewijzen. Sindsdien liggen de twee landen vaker in conflict. Zo heeft Frankrijk onlangs nog zijn ambassadeurs in de Verenigde Staten teruggeroepen voor overleg. Dat gebeurde nadat de VS samen met het Verenigd Koninkrijk en Australië de AUKUS heeft opgericht, de nieuwe strategische alliantie. Zo ging ook het miljardencontract voor Franse duikboten tussen Frankrijk en Australië in rook op. De Franse president Emmanuel Macron sprak van bedrog en verraad.

Voor een paar dagen leek de situatie onhandelbaar, maar sinds gisteren was er een telefoongesprek tussen Macron en de Amerikaanse president Joe Biden. De duikbotenruzie is voorlopig bijgelegd en de twee hebben elkaar beloofd om in de toekomst veel beter met elkaar te overleggen.