“De Afrikaanse bevolking ziet weinig nut in coronavaccin”

België stuurt 150.000 coronavaccins naar Oeganda. Eerder stuurde ons land ook al vaccins naar Senegal. Dat is broodnodig, want maar twee procent van de Afrikaanse bevolking is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Onze journalist Jordi De Koninck sprak met Afrikakenner Stijn Vercruysse over de lage vaccinatiegraad op het continent.

Op dit moment is maar de helft van de beschikbare vaccins in Afrika toegediend. Dat is een pijnlijke vaststelling. De lage vaccinatiegraad heeft verschillende redenen, vertelt Vercruysse. “Een eerste oorzaak is de lage vaccinatiebereidheid. De Afrikaanse bevolking heeft weinig vertrouwen in zowel de overheid als in de media. Velen nemen dan maar hun toevlucht tot Facebook, WhatsApp en allerhande sociale media kanalen, waar vooral fake news rond de vaccins te zien en te lezen is. Daarnaast heeft ook het vertrouwen van de Afrikaanse bevolking in de vaccins een serieuze deuk gekregen na de problemen met AstraZeneca (Duitsland, Frankrijk en enkele andere Europese landen kozen ervoor om in het voorjaar even geen AstraZeneca toe te dienen nadat er klachten waren van bloedklonters door het vaccin red.). In Afrika heerste het gevoel dat Europa zijn overschot, die het niet kwijt kon aan de eigen inwoners, naar Afrika stuurde.”

Logistieke problemen

Een andere oorzaak voor de lage vaccinatiegraad is de angst voor het coronavirus. Die is niet of nauwelijks aanwezig in Afrika. “De Afrikaanse bevolking ziet weinig nut in het coronavaccin. De mensen worden minder ziek van het virus dan Europeanen. Het continent heeft een jonge bevolking en de mensen leven er vooral buiten. Bovendien genieten ze van een beter klimaat”, stelt Vercruysse vast.

Ook logistiek loopt de vaccinatiecampagne niet van een leien dakje op het Afrikaanse continent. “De kwantiteit aan vaccins is het grootste probleem. 99 procent van alle vaccins, niet alleen coronavaccins, importeert Afrika. Het is dus zaak om zelf meer te produceren. Bovendien hebben Afrikaanse landen het vaak moeilijk om inwoners in de uithoeken en op het platteland te bereiken. Ten slotte hebben landen het soms ook lastig om vaccins te bewaren die moeten koelen op -80 graden”, aldus Vercruysse.

Nieuwe coronavarianten

De lage vaccinatiegraad in Afrika kan desastreuze gevolgen hebben voor België. “De Afrikaanse bevolking wordt dan wel minder ziek, het virus circuleert wel degelijk op het continent. De besmettingscijfers zijn een onderschatting, want de testcapaciteit in Afrika ligt enorm laag. Het grootste gevaar voor ons is dat er nieuwe coronavarianten ontstaan in Afrika, die vervolgens bij ons opduiken en waar onze vaccins niet tegen bestand zijn. We krijgen dan misschien een nieuwe coronagolf”, besluit Vercruysse.